Clean ...

Maandagavond 12 oktober.

Vanavond neem ik, volgens plan, mijn laatste oxycodon morfine pijnstiller van 10 mg. Dit betekent dat ik vanaf morgen "clean" ben. Mijn vreselijke vermoeidheid zal daar ongetwijfeld ook iets mee te maken hebben. Mijn cellen zijn 24/7 hard aan het werk. Met afvoeren en regenereren. Hiervoor is alle energie die ik in mijn lijf heb voor nodig. De pijn is overwonnen ... Maar helemaal weg is hij nog niet. Vanochtend overviel de misselijkheid me spontaan. Ik was net uit bed, na wederom een onrustige nacht. Ik voelde de misselijkheid ineens opkomen en hing weer eens kokhalzend boven de wasbak... Pijnlijk. Ik moest later op de dag vijf keer achter elkaar moest niezen... Pijnlijk. Geeuwen ... Pijnlijk. De keel blijft gevoelig.

Nu de pijn nagenoeg verdwenen, is het van belang dat ik weer voldoende ga eten. Kortom de volgende uitdaging dient zich weer aan. Het slikken gaat gelukkig steeds beter, maar mijn keel blijft gevoelig. De ene dag ook meer dan de andere. Ik heb eergisteren voor het eerst een roereitje met een sneetje tarvo brood zonder korstjes weggewerkt. Ieder hapje zorgvuldig kauwend en wegslikkend. Zolang het maar smeuïg of vloeibaar is, krijg ik het weg en anders wel met een slok water. Ik heb die middag ook gerookte makreel gegeten. Vooral de vette buikstukjes waren goed te eten. Naast de havermoutpap en de gebonden soepen zijn dat de aanvullingen op de zes drinkflesjes die ik voorlopig moet blijven drinken. Veel kan ik overigens niet op omdat mijn maag in de afgelopen maanden zich heeft aangepast en een stuk kleiner is geworden. Dus moet ik meer eetmomenten inbouwen. Mijn smaak is nog steeds volop in beweging. Kon ik al heel goed zout definiëren, af en toe meen ik ook wat zoet tonen te herkennen. Dat is sneller dan verwacht en daar ben ik heel erg blij mee. De laatste dagen heb ik ook weer honger. Mijn maag knort steeds vaker. Veel te kiezen valt er nog niet en flesjes drinkvoeding komen me nu wel zo'n beetje de neusgaten uit. Soms ben ik gewoonweg te moe om te eten en voel ik de eetlust als sneeuw voor de zon verdwijnen. Eten is dan een echte worsteling, maar het moet, om genoeg energie binnen te krijgen en niet verder af te vallen. Dat is voor mij momenteel al bijna een dagtaak op zich.

Vanmiddag had ik een intake gesprek voor oncofit therapie. Ik krijg een individueel programma op maat. Ik zou kunnen instappen bij een groepsprogramma met vijf vrouwen met borstkanker, maar we waren het snel over eens dat dat voor niemand een toegevoegde waarde zou zijn. Dus maar individueel ... In de eerste instantie om mijn basis te stabiliseren met alles wat helpen kan. Dat is heel hard nodig. Mijn lichaam is moe, mijn spieren zijn opgevreten en wat er nog van over is, is slap of gespannen. Mijn hele systeem is ontregeld. Ik wil mijn lijf weer voelen... voelen dat ik leef!

Voorlopig is het op peil brengen van mijn conditie nog een brug te ver, omdat mijn eetpatroon nog niet op orde is. Conditie en voeding gaan namelijk hand in hand. Het gaat ongeveer een halfjaar duren voordat ik weer een beetje de oude ben. Ik moest hier wel eventjes van slikken, maar het komt wel overeen met de prognose van mijn radiotherepeut/arts. We gaan het zien wat oncofit oplevert. Komende vrijdag de eerste behandeling. Kan haast niet wachten!

2 reacties

Hallo Jerrel,
Ik heb de afgelopen dagen jouw hele blog gelezen. Wat ontzettend knap dat je de hele periode van bestraling zo hebt weten te beschrijven. Ik heb zelf een eigen website over dit onderwerp dus ik weet hoeveel moeite het je gekost moet hebben om alles zo gedetailleerd op te schrijven. De vermoeidheid, misselijkheid en pijn waardoor het je niet lukt om ook maar iets op papier te krijgen, de emotionele druk die je jezelf oplegt om toch iets te bloggen en dan per keer niet meer kunnen doen dan een paar zinnen is voor een buitenstaander niet te bevatten. Het is allemaal heel herkenbaar maar ook confronterend en emotioneel om te lezen. Zelf heb ik mijn laatste serie van 34 bestralingen in januari afgerond.

Wat heb jij het goed gedaan zeg en wat een kracht heb je getoond om door te gaan. Ook daar is moed voor nodig en daar heb je gelukkig genoeg van in huis. De oncologische therapie zal je goed doen en je zult merken hoe snel je energie, kracht en uithoudingsvermogen verbeterd. Ikzelf heb 20 behandelingen uit het basispakket en 20 uit een aanvullende verzekering gehad. Je moet inderdaad proberen om minimaal 6x per dag iets te eten, je lichaam heeft het hard nodig en het is al knap als je niet meer afvalt. En verder blijven proberen wat je wel en niet lekker vind. Fijn dat de smaak alweer wat terug komt, dit kan alleen maar beter worden. Wat de drinkvoeding betreft, er bestaan ook flesjes drinkvoeding op basis van sap in verschillende smaken. Deze vind ik veel beter smaken, wel zoet maar je kunt het aanlengen met water. De diëtiste of jijzelf kunt ze bestellen bij onder andere Nutricia en ze worden vergoed. Maar misschien zit je helemaal niet op mijn ongevraagde tips te wachten, in dat geval mijn excuus.

Ik wens jou heel veel sterkte met het verdere herstel toe maar ook je naasten en familie wens ik alle goeds.
Marga.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Marga,.. hartelijk dank je wel voor je jouw spontane reactie en ook de tips. Ook super van je om jouw eigen ervaring te delen met anderen via jouw eigen website. Ik ga er zeker een kijkje nemen. Herkenning bij lotgenoten van wat we zelf meemaken of hebben meegemaakt, kan inderdaad inderdaad confronterend en emotioneel zijn. Mij helpt het in ieder geval heel goed bij mijn eigen verwerkingsproces van rouwen en herstellen. Het slikken gaat steeds beter en mijn smaak verandert met de dag. Nu de pijn nagenoeg is verdwenen, is momenteel het eten de grootste uitdaging ... het is heel hard werken om genoeg binnen te krijgen. Maar het is ook een nieuwe ontdekkingstocht naar smaak.
Een warme groet.
Jerrel
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14