Heavy shit!

Het begint allemaal niet zo lang geleden met een ogenschijnlijk onschuldig pijntje in mijn keel. Op zondag - 3 mei ... notabene in mijn weekend - ga ik op aandringen van Elke ermee naar de huisartsenpost. Nog geen twee weken later zit ik op de kanker-rollercoaster die in een razend tempo mijn hele leven op zijn kop heeft gezet.

Het is woensdagochtend 9 september 2015. We zijn nu al weer 4 maanden onderweg en ik ben ondertussen, een keeloperatie en 34 bestralingen verder, in de zwaarste fase beland. Mijn lijf is bezig om alle schade op te ruimen, alvorens het kan repareren. De schade is het grootst in het gebied waar de tumor zat. Hier is ook de hoogste dosis straling op afgevuurd. Hier zit momenteel ook het epicentrum van de pijn. Het is alweer de derde week in overlevingsmodus sinds mijn laatste bestraling Het einde van de rit is nog steeds niet in zicht en ik wacht met smart op tekenen van verbetering, zodat ik het gevoel krijg dat het weer bergopwaarts gaat. Er is in betrekkelijk korte tijd veel gebeurd en in het vuur van mijn overlevingsstrijd blijkt het lastig om de werkelijke impact op mijzelf en mijn omgeving goed in te schatten. Met een glas in handen dat bij mij bijna altijd halfvol is, lukt het me meestal ook om moeilijke situaties het hoofd te bieden. Door te vertrouwen op mijn innerlijke kracht, optimisme, positief denken, focus en vastberadenheid, ben ik ook ver gekomen.

Soms zijn er echter momenten dat ook ik vastloop, zoals een schip in vreemde wateren die de bodem raakt. Gisteren had ik zo'n dieptepunt. Alle pijn, frustratie, machteloosheid, vermoeidheid en angst kwamen op dat moment samen. De moed zakte me in de schoenen en ik zag het echt totaal niet meer zitten. Voelde allerlei negatieve gedachten en gevoelens door me heen gaan. Overmeesterd ... en ik raakte in paniek. Ik maakte Elke wakker (de klok stond op 04.15 uur) om te praten. Bang ...voor al het onzekere dat nog komt. Bang ... voor de nimmer aflatende pijn en een verdere marteling. Bang ... dat ik niet sterk genoeg ben en afhaak. Ik realiseerde me eigenlijk al vrij snel dat ik mijn angst onder ogen moet zien. Ik moet het niet ontvluchten, maar accepteren dat het er is. Het is namelijk onlosmakelijk gekoppeld aan kanker. Hoe krijg is dat voor elkaar? Door er over te praten met iemand die mijn situatie begrijpt. Bij voorkeur geen familie of vrienden, omdat het risico bestaat dat ze mijn last meenemen. Het Arti team kan mij ongetwijfeld verder helpen, dus ga daar de volgende dag snel achteraan.
Tja ... wat verder te doen midden in de nacht ... het belangrijkste is gezegd en beiden klaarwakker? Een potje kaarten (zwarte vrouwen)? onze Netflix serie kijken? Of een rondje wandelen? Het werd het laatste, dus kleedden ons aan voor een wandelrondje Schuytgraaf, via Rijkerswoerd weer terug naar huis, ongeveer 5 km. Tijdens onze nachtelijke wandeling was het zicht weliswaar donker en schemerig, maar ik zag ineens veel zaken kraakhelder voor me. Wat ik doormaak is echt HEAVY SHIT. Ik zag ook wat het allemaal met mij en ook wat het met mijn omgeving doet. Voorlopig zijn we hier nog niet klaar mee en aantal dingen moet ik anders aanpakken!

2 reacties

Petje af voor je doorzettingsvermogen !
zelf heb ik de moed niet om m'n bed uit te komen, het is daar veilig en niemand die naar me staart. De nachten duren lang en de dagen zijn angstig. In april had ik vlgs mij wat aften in m'n mond...de vlgd dag al naar de Kaakchirurg ....agressieve tumor in mondbodem. Na een zware operatie en 33 bestralingen en 8 chemo (cetuciemab) zou ik kankervrij zijn.....maar k geloof het niet. Tijdens de OK 8 lymfeklieren verwijderd die ook waren aangetast. Helaas heb ik een brombeer van een Kaakchirurg die echter wel goed te boek staat. De internist en radiotherapeut waren wel tevreden. Het is de onzekerheid die me parten speelt....
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Houd moed Anse ... ook al is het moeilijk omdat kanker in de keel of mond een van de heftigste vormen is om te ondergaan. Bij iedere beweging of ademteug worden we ermee geconfronteerd. Hebben ze je al verder onderzocht, behalve voelen en kijken? Ik hoop dat jouw, net als bij mij, snel verbetert. Bespreek met je arts/therapeut of je voor jouw angstaanvallen en onzekerheid hulp kunt krijgen. Je hoeft het namelijk niet helemaal alleen te doen! Hartelijke groet, Jerrel
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14