Keelamandel kanker

Over de helft ...

Ugc

Het is woensdagochtend 5 augustus.. Nederland is merkbaar op zomer reces. Op weg naar het ziekenhuis is er weinig verkeer op de weg en zijn we in 20 minuten bij ARTI. We kunnen snel door centrum Arnhem heen en komen ruim op tijd voor de bestraling om 7.50 uur. Het is voor het personeel ook duidelijk de eerste behandeling op de dag. Om je heen merk je dat Door binnenkomende mensen en dat iedereen op gang komt.

Enfin... vandaag is het alweer bestraling nummer 19. Dit betekent dat ik dus al over de helft ben. Nog maar 15 te gaan!
De bestralingen op zich gaan nu best ok. Het lukt me goed om te ontspannen. De meeste druk van het masker voel ik momenteel op mijn kaken. Het masker is namelijk gemaakt met mijn tanden stijf op elkaar en er is hierdoor geen enkele bewegingsruimte, wat voor de bestraling ook goed is. Door de druk op mijn kaakspieren, voel ik het soms helemaal trillen. Niet fijn. Ik heb dit al aangegeven, maar ze passen het masker liever niet aan, omdat anders het hele programma opnieuw moeten worden gemaak. Er zit niets anders op dan nog maar even door te bijten.

De pijn is de afgelopen dagen, zoals verwacht, ook omhoog geschoten. Soms met hele scherpe pieken. Dat heb ik gisteren ook besproken met de radiotherapeut en zij heeft de dosering oxycodon meteen verdubbeld om de pijnspiegel te verhogen. Mag ook het combineren met paracetamol opgelost in water. Ik krijg ook een vloeibare pijnstiller, waarmee ik mijn mond even kan spoelen om de eerste, acute pijn te verzachten. Het is altijd even zoeken naar de juiste balans en eerst maar kijken of dit beter is. Zoveel van dat oxycodon slikken is gelukkig niet zo schadelijk voor mijn lijf, maar het zit 'm vooral in de bijwerkingen: misselijkheid, duizeligheid, sufheid en soms hallucinerende effecten. Het is niet voor niets een opiaat. Dit betekent dat ik zelf even geen auto meer mag rijden. Maar ja ... het maakt de pijn wel dragelijker.

Gisteren voor het slapen mijn mond ingesmeerd met Dentaid xeros gel, een soort kunstspeeksel. Het is mij goed bevallen. Het had een koelende licht verdovende werking, waardoor ik beter leek te slapen. Zometeen een paar zakjes bij de apotheek halen voor de komende nachten. Alle kleine beetjes helpen!

4 personen waarderen dit
  • 992 x bekeken
  • 4 reacties
Ongeveer 3 jaar geleden

Hoi Jerrel, goed te horen dat ze allerlei medicijnen zijn die de pijn enigszins "verzachten", en dat niemand daar ook niet moeilijk over doet om ze te verstrekken. Hopelijk geeft het structureel de nachtrust, die zo hard nodig is. Over de helft, Nu Kun je echt aftellen. Hou vol, veel sterkte!!! je bent er bijna!!! Groet nljowil.


Ongeveer 3 jaar geleden

We zijn inmiddels weer een aantal dagen verder en volgens mijn telling heb je er inmiddels 2/3 opzitten. Het einde komt in zicht.
Probeer zoveel mogelijk rust te pakken. Heel veel sterkte met de komende week. Wij tellen samen met jou af!
Groetjes, Lydia


Ongeveer 3 jaar geleden

Hoi Jerrel
Ik ben Joke ben 53 jaar
Ik heb heel veel rust gekregen door jou schrijven ,
ben vandaag begonnen met bestralen ,
heb net als jij keelamandelkanker ,
maar links en ben niet geopereerd de tumor was te groot , ik wordt alleen bestraald .
wens je veel succes .
Groetjes Joke


Ongeveer 3 jaar geleden

Dag Joke,
ik wens je ook heel veel kracht en succes in de komende weken. Ik ben blij dat je door mijn blog te lezen met meer rust de behoorlijk intensieve behandeling in bent kunnen gaan. Zo herkenbaar allemaal dat ... het heeft mij in iedere geval ook erg geholpen om te lezen dat er ook "anderen" zijn. Houd moed en weet ook dat ieder lijf anders reageert op de bestralingen voor wat betreft de bijwerkingen. Het kan meevallen of tegenvallen ... neem het zoals het komt. Groetjes Jerrel