De beruchte Dag Vijf ...

Als ik de verhalen moet geloven, is de 5e dag na een keelamandel operatie het ergste wat pijn betreft. De wond is over een groot oppervlakte met stikstof dichtgebrand om het bloeden te laten stoppen. Een deel van mijn verhemelte, huig en tong zijn daarbij ook aangeraakt. Uiteindelijk onstaat er een natte korst dat na ongeveer vijf dagen weer begint los te laten. Net als bij een schaafwond. Nou ... het verhaal klopt hoor en ik kan er over meepraten. Vanochtend om half vier werd ik gewekt door de pijn. Was meteen klaarwakker en slapen lukte niet meer. Meteen de pijnstillers die ik al van te voren had klaargelegd ingenomen, wat de pijn iets verzachtte, maar helemaal weg ging die niet. Ik heb de tijd gedood door wat te lezen op mijn IPad, FB berichten te lezen, Wordfeud te spelen. Nachtbraken dus... Om half zes ben ik opgestaan en heb op de bank met een dekentje naar 24 Kitchen kookprogramma's gekeken. Daar krijg je uiteindelijk honger van :-) . Ik heb als ontbijt uiteindelijk roereieren gemaakt op twee zachte boterhammen zonder korst. Ik heb daar, ondanks pijn met slikken, zo ontzettend van genoten. Ik kan niet beschrijven hoe lekker dat was! Ik kon echter niet bevroeden dat mijn roerei uiteindelijk het laatste zou zijn wat ik vandaag aan voedsel kon hebben. De pijn werd gaandeweg de dag, ondanks pijnstillers, ijsjes en ice packs op mijn kaak, steeds heftiger. Een aanhoudende, zeurende pijn met heftige steken. Slikken was een hel! Probeerde dat daarom zo weinig mogelijk te doen en vooral om niet al te veel bewegen. Mijn poging om vanavond wat gepureerde aardappelen, forel, worteltjes met wat visbouillon te eten, heb ik na 1 hap gestaakt. Het ging gewoon niet.
Een dag als vandaag is er eentje om gauw achter me te laten. Gelukkig komt na dag vijf vanzelf dag zes. Ik troost me maar met de aanname dat het vanaf vandaag niet slechter kan worden en kijk met smart uit naar morgen met mijn volgende roerei!

1 reactie

Ik werd geopereerd aan keelkanker. Toen ik wakker werd uit de narcose zei de chirurg tegen mij dat hij ook een amandel had verwijderd. Mijn amandelen waren geknipt toen ik een kleuter was maar blijkbaar was dat niet helemaal goed gegaan. Wat hij vergat te zeggen was dat dit vreselijk pijnlijk kon zijn. Ik herkende jouw ervaring helemaal, het kwam weer even terug, die vreselijke pijn en dat vieze gevoel in je mond van die wond. Ook had ik een hele vieze geur in mijn neus van het dichtschroeien van de wond die lang is blijven hangen. Ik ben nu voor de tweede maal geopereerd en bestraald aan de keel. Door de bestraling ben ik mijn smaak (tijdelijk?) kwijtgeraakt. Dit is ook een ervaring die niet te beschrijven valt. Inmiddels ben ik 15 kilo afgevallen en het eten lukt me, een maand na de laatste bestraling, maar slecht. Ik word er heel treurig en moedeloos van, als je niet kan eten mis je veel meer dan je denkt. Ik wens je heel veel sterkte en smakelijk eten!!
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51