“Na 8 maanden ziekteverlof wilde ik graag weer aan het werk. Ik voelde me goed.

En ik vind mijn baan zó mooi, ik miste het om te werken. Thuis zit ik toch maar ziek te zijn. Omdat ik in Hilversum woon en in Den Haag werk, heb ik een appartement in Den Haag gezocht. Dat scheelt me 10 uur reistijd in de week. Die uren gebruik ik nu om te slapen.”

Hoelang ben je al ziek?

“Het was begin 2017. We hadden thuis allemaal buikgriep. Bij de overige gezinsleden was het binnen 2 dagen over, bij mij niet. Ik kon niet meer naar de wc. En eigenlijk had ik al een paar maanden last van verstopping. De huisarts stuurde me naar het ziekenhuis, daar is een foto gemaakt en ineens stonden er 3 dokters naast mijn bed. Het was darmkanker. Huh? Kanker was altijd iets dat niet bij mij hoorde. Het komt ook niet in mijn familie voor. Dit nieuws kwam als een complete verrassing.”

Beter worden

“Gelukkig kreeg ik al vrij snel te horen dat er een grote kans was op genezing. Daarvoor kreeg ik 2 operaties: de eerste om een stoma aan te leggen, die er gelukkig snel weer uit kon, en de tweede om de tumor eruit te halen. Na de laatste operatie moest ik nog wel aan de chemo omdat er tumorcellen waren gevonden in een aantal lymfeklieren. Daarna kwam ik regelmatig op controle.”

Toch uitgezaaid

“Ik heb enorm geboft met mijn oncoloog. Toen na een jaar de kanker terugkwam, regelde zij meteen een second opinion voor me in een ander ziekenhuis.

- Léonie Sazias

Ze begreep meteen dat ik het prettig vind om veel informatie over mijn ziekte op te zoeken en ze wist dat ik behoefte zou hebben aan een tweede mening. Samen hebben we naar het advies gekeken en een behandeling opgesteld die bij mij paste.”

Goed bericht

Kort geleden heb ik weer een scan gehad. Ik voelde overal dingen in mijn lichaam. Ik was zo zenuwachtig voor de uitslag dat ik van tevoren heb staan overgeven. Maar gelukkig kreeg ik een positief bericht: de tumoren waren geslonken. Ik had eigenlijk nog allemaal vragen over wat ik met mijn werk moest doen en of ik nu aan die zware chemo moest. En opeens waren die vragen niet meer nodig!

Hoe doe je het met je werk?

“Ik ben veel sneller moe dus een goede nachtrust is belangrijk. Slapen is sowieso een onderschat medicijn, vind ik. Daarnaast pak ik in het weekend extra rust. In mijn werk maak ik nu heel bewust keuzes: wat doe ik wel, wat niet. Ik doe nu minder werkbezoeken bijvoorbeeld. Dat vind ik heel jammer, maar ik moet prioriteiten stellen. Ik kan niet alles. De behandelingen plan ik tussendoor. Ik krijg nu elke 3 weken chemotherapie via een infuus.”

Hebben je collega’s begrip voor je situatie?

“Ik ben altijd open over mijn ziekte. Dat vergroot het begrip. Ik laat regelmatig weten hoe het met me gaat. Ik denk dat het belangrijk is dat je collega’s snappen in welke situatie je zit, waar je doorheen moet. Gelukkig hebben we een erg betrokken team. Onze lijsttrekker heeft zelf ook kanker gehad, dat scheelt natuurlijk enorm.”

Politiek

“Ik heb al heel lang de portefeuille zorg, ook toen ik in de lokale fractie in Hilversum zat. Ik vind zorg de belangrijkste maatstaf van beschaving en het is heel belangrijk dat we die goed regelen. Daarom heb ik bij 50PLUS ook meteen gezegd: ik wil de portefeuille zorg doen. Door mijn ziekte heb ik daar nu nog meer gevoel bij.

Laatst was in het nieuws dat kankerpatiënten moeite hebben om een hypotheek of verzekering af te sluiten. Dat raakt me enorm. Het valt niet binnen mijn portefeuille maar ik vind dat daar echt meer aandacht voor moet komen.”

De 5 belangrijkste tips van Léonie

Mijn tips:
  • Zorg dat je goed slaapt.
  • Wees open over je ziekte en informeer je collega’s regelmatig. Dat kweekt begrip.
  • Organiseer je werk zo dat je het aankunt. Overleg met je leidinggevende. Geef steeds aan wat voor jou haalbaar is.
  • Werken is voor mij belangrijk. Ik wil een normaal leven hebben, zonder de hele tijd te denken dat ik ziek ben. Ik denk dat dat voor de meesten van ons geldt. Mijn advies is dan ook: probeer te werken, al is het maar een paar uur.
  • Als je weer begint met werken na een ziekteperiode denken mensen al snel dat het allemaal weer ok is. Bouw rustig op, wees niet te flink.

Lees ook de andere ervaringsverhalen

  • Gerda Venema heeft een eigen bedrijf en had geen tijd om ziek te zijn.
  • Bij Karin Janssen gaat het re-integreren nog niet zoals ze gehoopt had.