Chronische vermoeidheid na kanker

Individuele begeleiding, Zelfhulp
Meer informatie
Ga naar nkcv.nl

Omschrijving

Het Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV) behandelt vermoeidheid na kanker met cognitieve gedragstherapie. Eenvoudig gezegd: u leert anders denken en u leert zich anders gedragen in reactie op uw moeheid. Dit kan helpen uw vermoeidheid te verminderen of zelfs weer gewoon moe te worden. Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat cognitieve gedragstherapie via gesprekken en internettherapie effectief zijn. Het merendeel van de mensen is na afloop van hersteld van vermoeidheidsklachten.

U kunt verschillende vormen van de therapie volgen:

Individuele therapie
U heeft in circa zes maanden ongeveer 12 gesprekken met een therapeut. In de behandeling gaat u vooral zelf aan de slag, de therapeut helpt u. U start met het stellen van doelen: wat wilt u weer kunnen doen als u minder moe bent? Stap voor stap pakt u uw vermoeidheid aan en realiseert u uw doelen.

Behandeling via internet
In dit geval start u met twee gesprekken met een therapeut. Daarna volgt u de behandeling grotendeels vanuit thuis. De internetbehandeling is nu nog enkel beschikbaar voor vermoeidheid na borstkanker. Internettherapie voor andere vormen van kanker is in ontwikkeling. U kunt hiernaar vragen bij uw therapeut als u bij het NKCV komt.

Om in behandeling te komen bij het NKCV, heeft u een verwijzing van uw arts nodig. Verwijst uw huisarts of medisch specialist u naar ons door? Dan nodigen wij u uit voor de vermoeidheidsdiagnostiek.

 

Deze informatie is afkomstig uit de