Behandeling en begeleiding door een ergotherapeut

Als het door lichamelijke of psychische problemen niet meer lukt om uw dagelijkse activiteiten uit te voeren, kunt u terecht bij een ergotherapeut. Het werkterrein van de ergotherapeut is groot. De behandeling van een ergotherapeut is gericht op het opheffen, verminderen of compenseren van lichamelijke of psychische (cognitieve) problemen, beperkingen of handicaps. De ergotherapeut geeft advies, instructie, training of behandeling om weer algemene dagelijkse of arbeid gerelateerde handelingen te kunnen verrichten en weer zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren. Dit om kwaliteit van leven te behouden en/of verbeteren. Oplossingen kunnen variëren van het geven van training, bijvoorbeeld in het (weer) leren aankleden of (weer) leren eten, tot praktische hulpmiddelen. Daarnaast richt de ergotherapeut zich op het omgaan met beperkte energie en leren omgaan met concentratieproblemen en geheugen. Indien gewenst, wordt er een huisbezoek gedaan of vindt de behandeling bij u thuis plaats. Aanpassingen in huis, handige hulpmiddelen voor in de keuken en werkplek; samen met u bedenkt de ergotherapeut oplossingen voor de beperkingen waar u tegenaan loopt.

Verwijzing
U heeft voor ergotherapie in principe geen verwijzing nodig van een (huis)arts. Gaat het echter om medisch specialistische revalidatie, een programma waarin verschillende zorgverleners samenwerken onder leiding van een revalidatiearts, dan is een verwijzing van een medisch specialist of huisarts naar de revalidatiearts nodig.

Vergoeding
Of de zorg vergoed wordt, hangt af van uw zorgverzekering. We adviseren u vooraf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar of u voor vergoeding van de kosten in aanmerking komt. Medisch specialistische revalidatie wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Kwaliteit
Alle hier getoonde ergotherapeuten zijn aangesloten bij Ergotherapie Nederland, de beroepsvereniging voor ergotherapeuten en voldoen daarmee aan de kwaliteitseisen die de vereniging hieraan stelt.

Je kunt bij de volgende 194 organisaties terecht: