afweging en evt. alternatieven maagverwijdering (cardia)?

Beste artsen van het team UMC Utrecht,

Mijn partner heeft een tumor in de bovenste helft van de maag, die is doorgegroeid naar het onderste deel v/d slokdarm (cardia). De gekozen benadering is maagkanker o.a. omdat het grootste deel v/d tumor daar zit. Eerst chemo, daarna rust/scans en een operatie.

De operatie van een maagverwijdering is zwaar en heeft een hoge kans op complicaties. Zojuist las ik op deze website, dat de kans dat maagkanker terugkomt na een maagverwijdering ongeveer 50% is. Dat is schrikken!

Momenteel doorloopt mijn partner chemo. Ik heb een paar vragen, die we ook verder met onze oncoloog zullen bespreken.

1. Valt er iets te zeggen over risico en termijnen van terugkeer na een maagverwijdering? Waar hangt dit zoal van af?
2. Zijn er in Nederland (of Belgie, Duitsland, andere landen) alternatieve behandelingen mogelijk (ten opzichte van een maagverwijdering) en wat is uw algemene ervaring hiermee?
3. Zijn er ziekenhuizen die eruit springen met een specialisme op dit 'snijvlak'? Ik zag een artikel over cardia-onderzoek bij het UMC. Misschien is een second opinion bij uw ziekenhuis sowieso goed als de resultaten van de chemo rond zijn.

alvast bedankt voor uw antwoord en vriendelijke groeten,

November22

Antwoord

L.s.

inderdaad is het zo dat het advies dat u heeft gekregen conform de richtlijn is. eerst chemotherapie, dan operatie , en dan zo mogelijk nog weer chemotherapie.

 De weefsel beoordeling na de operatie geeft een handvat met betrekking de persoonlijke situatie en kan gezien worden als een meting in hoeverre de behandeling effect heeft. 

Het operatie preparaat wordt door de patholoog onder de microscoop beoordeelt en er wordt bekeken of het gelukt is om de ziekte goed weg te opereren ( zijn de snijranden schoon? ). verder worden  de mee-geopereerde lymfeklieren beoordeelt ( hoeveel zijn dit er ? en zijn ze schoon van ziekte of niet? ). Als 3e punt wordt er ook gekeken naar een reactie van de kankercellen op de chemotherapie ( zijn er kankercellen "gedood" door de chemotherapie of niet? ). 

Deze beoordelingen geven een beeld hoe succesvol de behandeling op persoonlijk niveau verloopt. Dit zegt meer dan algemene cijfers /gemiddelden.

Bovengenoemde behandeling is de meest optimale behandeling en wordt dan ook door de expert teams geadviseerd.

 

De risico's van dit type operatie nemen af naarmate deze operatie vaker wordt uitgevoerd. een operatie in een ziekenhuis dat frequent deze behandelingen doet is dan ook het advies. Evt advies hierover kunt u ook bij de patiëntenvereniging SPKS inwinnen. Een second opinion is uw goed recht. Dat zou dan bij een expertcentrum plaats moeten vinden.

 

Namens het Slokdarm- Maagkanker team UMCUtrecht

Laatst bewerkt: 11/01/2023 - 17:16