Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Prostaatcarcinoom niet zichtbaar op PSMA CT scan en FDG CT scan, wel op MRI

Goedemorgen, 

Bij mij is verhoogde PSA waarde vastgesteld, 3.7. Na rectaal onderzoek gaf de MRI aan dat er twee tumor plekken in de prostaat van resp. 10 mm en 8 mm. Vervolgens biopsie. 12 biopten afgenomen verdeeld in vier groepen. Een keer Gleasonwaarde 4+4=8. Drie keer 3+4=7. Daarna PET CT scan afgenomen voor detectie eventuele uitzaaiingen. Pathologische conclusie: geen uitzaaiingen. Wel mededeling dat de uitslag "verminderd betrouwbaar was" omdat PET CT scan de tumoren in de prostaat niet kon detecteren.

Inmiddels heb ik een FDG-PET CT scan gekregen en daar blijkt ook uit dat er geen uitzaaiingen zijn aangetroffen, maar weer wordt de prostaatcarcinoom "niet duidelijk herkend. De prostaat toont alleen heterogeen licht hogere activiteit zoals ook wel wordt gezien bij BPH. Geen aanwijzingen voor evt FDG avide lymfeklier metastasen op afstand".

Mijn vraag is wat kan hier de oorzaak van zijn? Hoe kan het dat beide testen het prostaatcarcinoom niet herkennen? En wat zijn de verdere mogelijkheden en kan een behandelplan nu worden opgesteld?

 

Hartelijk dank!

Jan

Antwoord

Beste mijnheer, het is een regelmatig voorkomende vraag die ik gisteren toevallig ook al beantwoord heb. Voor het maken van een PSMA PET CT is een 'tracer' nodig, die aanhaakt aan antennes van de prostaatkankercel. Niet iedere cel heeft van die antennes voor deze PSMA-tracer, maar bij de meeste cellen is deze juist in hogere mate aanwezig in vergelijking met gewone prostaatcellen (zoals in BPH). Die laatste kankercellen worden dus wel gezien op de PSMA PET, en vaak ook als afwijking op de MRI. Bij u kan het zijn dat de Gleason 8 cellen wat minder lijken op de kankercellen met veel antennes, want ze zijn minder ' gedifferentieerd' (daarom worden ze ook aangeduid met Gleason 8). De PET FDG scan kijkt weer naar iets anders, namelijk de intensiteit van suiker (glucose) omzetting. Die is verhoogd in allerlei 'actieve' cellen, en is niet prostaat-specifiek. Kleinere afwijkingen worden vaak niet gezien daarop.

Wat nu te doen? Met de MRI kan de prostaat in de gaten gehouden worden, en met een CT scan de lymfeklieren. Zo deden we dat tien jaar geleden ook. En met het PSA wellicht de groeisnelheid.Het behandelplan moet zich primair richten op de prostaatafwijking. 

 

Ik hoop dat u dit helpt. Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 09/04/2025 - 09:18

Geachte heer Bangma,

Hartelijk dank voor uw snelle en duidelijke reactie. Dat stel ik zeer op prijs!
Ik heb naar aanleiding van uw aanbeveling om de behandeling nu te richten op de prostaatafwijking nog een vraag. Betekent dit dat er nu twee opties zijn voor behandeling? Nl prostaatverwijdering of externe bestraling en dat dit door de onduidelijkheid op de petscans misschien wordt gecombineerd met hormoontherapie?

Alvast hartelijk dank!

Jan

Laatst bewerkt: 09/04/2025 - 19:07

Beste mijnheer, dat is inderdaad het geval, zowel een chirurgische als een radiotherapeutische optie staan open. Teneinde een maximaal radiatie effect te krijgen zal een bestraling in dit geval waarschijnlijk met een hormoontherapie gecombineerd worden voor 18 maanden. 

Vriendelijke groeten, veel sterkte met uw behandelkeuze. Chris Bangma

Laatst bewerkt: 17/04/2025 - 08:01