Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Heeft prostatectomie niet meer nadelen dan bestraling?

Ik heb de “keuzehulp lokale prostaatkanker” uitgebreid bekeken aangezien behandeling inmiddels raadzaam is na bioptenonderzoek. (Inwendige brachy-) bestraling wordt daar veel gunstiger gepresenteerd dan prostatectomie (nl. veel minder plas-en erectieklachten). Overleving is bij alle behandelingen gelijk (dat mag ook echt wel voorop blijven staan gezien de behoorlijke terugkeerkans). Wat maakt dan dat prostatectomie toch als een goede optie wordt voorgesteld? Betere bestraling mogelijk bij terugkeer? Of is de informatie verouderd door inmiddels nauwkeuriger opereren? (alhoewel de verbeteringen in bestraling groter lijken..). Bij de Britse National Heath Service werd overigens gezegd dat patiënten met een PSA tot 10 en Gleason 3+4 voordeel hebben (“benefit most”) bij inwendige Brachy bestraling. Niet helemaal de weg kwijt, maar uw deskundige mening zou ik toch erg op prijs stellen. Bij voorbaat dank

Antwoord

Beste Heer,

Chris Bangma is afwezig en ik neem de vragen in zijn afwezigheid waar.

U heeft zich goed ingelezen en voorbereid op de mogelijke behandelopties. Er is inderdaad geen verschil in overleving, maar wel in de aard van bijwerkingen. Dit verschil en de persoonlijke voorkeur bepaalt uiteindelijk welke behandeling het beste bij u past. Dat is inderdaad een belangrijke, maar lastige keuze.

Samengevat zijn de voornaamste mogelijke bijwerkingen van een prostatectomie: (tijdelijke) urine incontinentie en verminderde erecties
De voornaamste mogelijke bijwerkingen van bestraling zijn klachten van aandrang om te plassen of van ontlasting,  verminderde erecties en op lange termijn bloed bij de urine of bij de ontlasting. Het type bijwerkingen voor uitwendig en inwendige bestraling is gelijk, echter zijn de klachten van de darmen vaak minder bij inwendige bestraling.

Zowel bij bestraling als operaties verbeteren de technieken en daarmee de uitkomsten. Dit lijkt gelijk te gaan voor beide behandelingen.

Ten aanzien van inwendige bestraling (brachytherapie) is dit inderdaad een optie bij gunstig middelmatig risico prostaatkanker, dat is een Gleason 3+4, PSA kleiner dan 10, een prostaat kleiner dan 50 ml en kanker in minder dan de  helft van de biopten.

Welke behandeling voor u het beste is kunnen uw eigen behandelaren (uroloog en radiotherapeut) het beste  met u besluiten aan de hand van uw specifieke situatie en wensen.

Met vriendelijke groet,

Anton Kalsbeek, Uroloog


 

 

Laatst bewerkt: 10/03/2025 - 11:18
Inmiddels gekozen voor bestraling (bijzonder dat je bij een potentieel dodelijke ziekte nog wat te kiezen hebt ook!). Vier van de vijf bestralingen zijn achter de rug. Het vergt nogal wat heen en weer gereis, maar je moet er wat voor over hebben. Bijwerkingen tot nu toe nog beperkt: iets vermoeid (slaap beter..); wat meer aandrang met risico van “voordruppelen”; spermaproductie flink ingestort (ik wist niet dat de zaadblaasjes ook onder vuur liggen); (nog..) geen erectie-ellende. Benieuwd in hoeverre mijn lichaam de komende weken/maanden herstelwerkzaamheden uitvoert. Overigens valt me op dat het enthousiasme bij behandelaars beperkt is als het gaat om over plasklachten en m.n. seksuele zaken te praten. Als behandelingen geen onderscheid laten zien in langer in leven blijven dan mag het daar nadrukkelijker en explicieter en vooral ook individueler over gaan lijkt me. Plasklachten blijken een duidelijk groter risico bij een operatie; voor erectieklachten en spermaproductie geldt dit nog meer. Als ik dan toch waarschijnlijk nog zeker een jaar of 15 leef volgens de postbehandelingstatistieken -afkloppen- dan is het te makkelijk om je vrij snel door te verwijzen naar keuzehulpen (die bovendien vaak tegenstrijdige informatie en cijfers opleveren) of naar seksuele advisering of hulpmiddelen die pas ná de behandeling aan de orde komen. Begrijp me goed: ik ben voor mijn gevoel heel deskundig en vriendelijk te woord gestaan. Het protocol is uitstekend en uit medisch perspectief ongetwijfeld zo efficiënt en optimaal mogelijk maar dit hoeft een persoonlijker gesprek niet in de weg te staan. Vragen als -Doet u nog aan sex oude man? Hoe gaat dat? Vindt u het belangrijk of staat een snelle behandeling voorop? Bij de uitleg over behandelingen mag best over deze zaken doorgevraagd worden. Er is tenslotte geen weg terug.
Laatst bewerkt: 17/04/2025 - 20:31