Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
HPV positief op eigen initiatief laten vaccineren
Goedemiddag,
Vandaag kreeg ik te horen dat ik HPV positief ben n.a.v. het bevolkingsonderzoek (30 jaar).
Vraag 1: Ik lees dat het lichaam het virus meestal binnen 2 jaar opruimt. Nu heb ik al 6 jaar een monogame relatie met mijn vriend. Moet ik mij zorgen maken dat het virus nog steeds aanwezig is?
Vraag 2: Ik lees dat er onderzocht wordt of het zinvol is om je op latere leeftijd en bij HPV positief alsnog te laten vaccineren. Dit zou ik gerust zelf willen betalen. Zou u dit adviseren?
Fijn dat ik mijn vragen hier kan stellen.
Louise
Antwoord
Beste Louise,
Als het uitstrijkje HPV heeft aangetoond dan is idd op dit moment de HPV nog actief. Onduidelijk wanneer je het hebt opgelopen. Maar bij de meeste vrouwen is het na 1-2 jaar opgeruimd door de afweer. De vraag is nu in hoeverre de afweer het HPV zo ver onder de duim heeft dat er geen afwijkende cellen ontstaan. Heb je daar ook al uitslag van? Of behandeling nodig is hangt daar vooral van af.
Wat betreft de vraag over de vaccinatie: klopt dat er (geringe) aanwijzingen zijn de vaccinatie ondanks dat je al besmet bent zou kunnen helpen tegen voorkomen van toekomstige infecties met (andere typen) HPV. Er loopt momenteel een studie die dat op de juiste wijze gaat onderzoeken (Vaccin studie). Misschien kun je je gynaecoloog vragen of je daarvoor in aanmerking komt. En anders (of als het allemaal zo mild is dat je niet naar de gynaecoloog hoeft) kun je idd overwegen je gewoon te laten vaccineren. Of dat echt iets bijdraagt in de zin van ‘minder HPV gerelateerde aandoeningen’ weten we niet.
Kun je hiermee verder?
Cor de Kroon
Beste Cor de Kroon,
Er zijn geen afwijkende cellen gevonden. Dat is voor nu een goed bericht. Wel is het zo dat ik dan al minstens 6 jaar dan HPV drager ben en mijn lichaam het dus niet opgeruimd heeft. Dat maakt mij ongerust omdat ik inderdaad lees dat het sneller opgeruimd wordt.
Voor mijn gevoel is het nu wachten op verkeerde cellen en dat is beangstigend. Ik rook niet en slik geen medicatie.
Over een halfjaar krijg ik een controle uitstrijk om de cellen te checken en dan pas weer over 5 jaar. Dat interval is m.i. te lang. Of maak ik mij onnodig ongerust?
Louise
Beste Louise,
Snap dat t je onrustig maakt. Maar ik zie t anders: als je al 6 jaar HPV bij je hebt en er nog geen afwijkende cellen zijn ontstaan de kans dat dat nog gebeurt niet zo groot is. Als je lijf écht niet overweg kan met met het HPV er al lang afwijkende cellen zouden zijn ontstaan. Blijkbaar houdt je afweer de HPV wel onder de duim maar lukt t net niet de HPV op te ruimen.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Bedankt voor uw reactie! Ik ben er dankzij u nu rustiger onder.
Fijne dag,
Louise