In gesprek met uw werkgever en collega

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Het is van belang dat uw werkgever op de hoogte is van uw situatie. Wellicht kunt en wilt u nog blijven werken. Of mogelijk kunt u voor langere tijd niet werken. Uw werkgever kan op basis van de door u gegeven informatie beslissen of iemand anders uw werkzaamheden moet overnemen.

Wat kunt u doen:

  • Volg de gratis e-learning Effectief Communiceren op het werk (zie link hieronder).
  • Maak een afspraak voor een open gesprek met uw direct leidinggevende. Of eventueel een medewerker van personeelszaken.
  • Bereid het gesprek voor. Denk vooraf na over wat u wilt zeggen, weten en bereiken. Maak lijstjes met vragen, bijvoorbeeld: Wat verwacht u van uw werkgever? En van uw collega’s? Hoe ziet u de komende tijd voor u?
  • Maak tijdens het gesprek samen afspraken en vraag of uw werkgever deze op papier zet.
  • Vertel uw werkgever ook welke vorm van kanker u heeft en wat dat betekent. Vraag ook of uw werkgever nog meer informatie nodig heeft.
  • Vraag bij uw werkgever een gesprek aan met de bedrijfsarts. Vraag wat er van u wordt verwacht over de (volledige) terugkeer naar werk.

Hoe vertelt u het uw collega’s?

Het kan zijn dat u tijdens het ziekteproces, als u niet werkt, liever niet al te veel contact heeft met uw colle­ga’s omdat u het iets van uzelf vindt. Aan de andere kant blijkt dat regelmatig contact het makkelijker maakt  weer met het werk te beginnen. Belangrijk is wel dat u er de energie voor hebt: door de behandelingen kunt u minder doen dan u gewend bent.

Wat soms voorkomt is dat collega’s contact te confronter­end vinden. Het is goed om onwetendheid en vooroordelen uit de weg te helpen door erover te praten.

Wat kunt u doen:

  • Volg de gratis e-learning Communiceren op het werk
  • Houd contact. Ga bijvoorbeeld af en toe langs om een kopje koffie te drinken.
  • Bespreek van tevoren wensen en ideeën en maak afspraken. Wilt u dat uw collega’s ook af en toe bellen? Wilt u bezoek en zo ja, wie neemt het initiatief? Doe dat met een bericht via uw leidinggevende of informeer uw collega’s persoonlijk. Maak met uw leidinggevende hiervoor een afspraak. Ook de bedrijfsarts kan op uw verzoek vertellen over uw ziek­tebeeld.
  • Maak een website of een weblog waarin u beschrijft hoe het met u gaat. Zo hoeft u uw verhaal maar 1 keer te doen. Of stuur een e-mailnieuwsbrief rond.

Colofon

Met medewerking van:

Gemaakt door NFK, de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2015