De gevolgen van kanker voor je werk

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Kanker heeft bijna altijd gevolgen voor je werk. Waarschijnlijk werk je tijdelijk minder of moet je stoppen. Dat vraagt om aanpassingen, ook van je partner. 

Vaak zijn er ook financiële gevolgen. Je kunt je baan of klanten kwijtraken, of je krijgt minder salaris doordat je langere tijd ziek bent. Dat is een extra zorg erbij. Lees verder over omgaan met financiële gevolgen van kanker.

Er zijn ook andere gevolgen. Die worden hieronder besproken:

Je krijgt te maken met wet- en regelgeving

Een van de dingen waar je als zieke werknemer mee te maken krijgt, is de wet- en regelgeving rondom verzuim. Volgens de wet moet je samen met je werkgever een aantal stappen doorlopen. Die stappen staan vermeld in de Wet verbetering Poortwachter

Tip: Laat je goed informeren over de stappen van de Wet Poortwachter. Dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Weer werken kan tegenvallen, ook op de lange termijn

Ga je na de behandeling weer aan het werk, dan kun je merken dat werken minder goed gaat dan je had gehoopt. Bijvoorbeeld door vermoeidheid en geheugen- en concentratieproblemen, of omdat je nog bezig bent met het verwerken van alles wat er gebeurd is. 

Het is goed je te realiseren dat veel (ex)patiënten hier last van hebben. Het is ook goed om te weten dat het maanden tot jaren kan duren voor sommige klachten minder worden of verdwijnen. 

Lees wat je kunt doen als werken niet (goed) lukt. Bekijk de informatie voor mensen  met een tijdelijk contract, vast contract, uitzendkrachten en zelfstandigen.

Je omgeving heeft soms te hoge verwachtingen

Waar je ook tegenaan kunt lopen, is dat je werkgever verwacht dat je je werk ‘gewoon’ weer oppakt. Of dat je collega’s te hoge verwachtingen van je hebben. Vaak heeft dat te maken met onwetendheid. Soms spelen er ook andere dingen mee. 

Je kunt je daardoor onder druk voelen staan en onredelijk hoge eisen aan jezelf gaan stellen. Dit kan je herstel in de weg staan.

Tip: Vraag advies of hulp van een bedrijfsarts of van een bedrijfsarts consulent oncologie (baco). Lees ook wat je kunt doen bij onbegrip.

Werk kan een andere betekenis voor je krijgen

Was je voor je ziekte misschien tevreden met je baan of carrière, na je behandeling kun je daar anders tegenaan kijken.

Misschien is werken minder belangrijk voor je geworden. Of voel je geen motivatie meer voor je huidige baan en wil je iets totaal anders gaan doen. Het is vaak zoeken naar een nieuw evenwicht, en soms naar een andere richting.

Tip: Erover praten helpt. Begin bij je huisarts, of bij de bedrijfsarts als je die hebt. Praten met lotgenoten kan ook helpen. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cobi Oostveen

Cobi Oostveen

Bedrijfsarts-consulent oncologie, zelfstandig

Persoonlijke pagina

Dr. Angela de Boer

Onderzoeker, Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid

Foto Ton Jenner

Drs. Ton Jenner

Bedrijfsarts-consulent oncologie, Omtrend

Persoonlijke pagina

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gerrie Lok

Maatschappelijk werker, LUMC

Mirjam van Belzen

Belangenbehartiger Kwaliteit van leven, NFK

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2019