Doorwerken tijdens de behandeling?

Opslaan

Of je kunt doorwerken tijdens de behandeling ligt aan je situatie. Voel je je redelijk goed, dan kan werken een prettige afleiding zijn. Maar het kan ook zijn dat je te veel last hebt van de bijwerkingen en pas na de behandeling weer aan het werk gaat. 

Tip: 
Vraag je behandelend arts, verpleegkundige of maatschappelijk werker in het ziekenhuis om advies over wel of niet doorwerken tijdens de behandeling. Ben je werknemer? Dan kun je ook de bedrijfsarts om advies vragen. 

Doorwerken 

Werk je tijdens de behandeling, let dan goed op de signalen van je lichaam. Vraag niet te veel van jezelf en neem op tijd rust. 

Wanneer je doorwerkt is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Bespreek met je werkgever en de bedrijfsarts wat jij nodig hebt om (deels) te kunnen blijven werken. Dat kan bijvoorbeeld een rustiger werkplek zijn, een ander takenpakket, meer pauzes of (vaker) thuiswerken.

Wacht niet af tot je werkgever met voorstellen komt, maar geef zelf aan wat je prettig vindt en nodig hebt. 

Karin had kanker en werkte door

Stoppen

Werk je niet tijdens de behandeling, zorg dan voor regelmatig contact met je werkgever en collega’s. Misschien lukt het je om af en toe een kopje koffie te gaan drinken. Je kunt ook regelmatig even  bellen of je collega’s per e-mail of via een blog op de hoogte houden. Geef aan wat je prettig vindt. 

Een goede band houden met je werk is belangrijk. Het maakt het makkelijker om na de behandeling weer aan het werk te gaan. Ook is er dan vaak meer begrip voor klachten als gevolg van de behandeling.

Slecht contact met je werkgever 

Verloopt het contact stroef? Of heeft je werkgever weinig begrip voor jouw situatie? Vraag dan hulp van de bedrijfsarts of van een bedrijfsarts consulent oncologie (BACO). 

Heb je het idee dat je werkgever je kwijt wil, win dan op tijd juridisch advies in. Lees verder over onbegrip, meningsverschillen of conflicten.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: augustus 2019

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.