Zzp-er of zelfstandige en kanker. Wat nu?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als je als zelfstandig ondernemer kanker krijgt, vraag je je waarschijnlijk af hoe het verder moet met je werk. Kun en wil je nog blijven werken? Vertel je aan je opdrachtgevers dat je ziek bent? We geven een paar tips om je verder te helpen.

Lees op deze pagina over:

Communicatie met klanten en opdrachtgevers 

Waarschijnlijk heb je opdrachten lopen op het moment dat je de diagnose krijgt. Die opdrachtgevers wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk informeren dat er iets speelt en je bijvoorbeeld een stapje terug moet doen. Ook al voel je je misschien nog niet ziek. Daarnaast heb je waarschijnlijk een kring vaste opdrachtgevers waar je op dat moment niet voor werkt. Die hoef je niet meteen te informeren. Op een later moment wel, als je meer duidelijkheid hebt.

Je hoeft niet te vertellen dat je kanker hebt, maar het is wel verstandig om je opdrachtgevers te informeren. Aan het begin kun je niet direct duidelijkheid geven, maar na verloop van tijd wel. Kies je moment daarom rustig, overhaast het niet. Laat je huidige opdrachtgevers wel direct weten dat je je klus misschien niet of minder snel kunt doen.

Het kan helpen om open te zijn. Vaak krijg je dan begrip en steun. Kun of wil je het zelf niet vertellen, vraag dan iemand die dit namens jou kan doen. Bijvoorbeeld een collega-zzp’er of een goede vriend.

Kun je eerder gemaakte afspraken of contracten niet nakomen, probeer dan samen met je opdrachtgever naar een oplossing te zoeken.

Wel of niet doorwerken tijdens de behandeling?

Of je kunt doorwerken tijdens de behandeling ligt aan je situatie. Voel je je redelijk goed, dan kan werken een prettige afleiding zijn. Maar het kan ook zijn dat je te veel last hebt van de bijwerkingen of dat je er mentaal nog niet aan toe bent. En dat je je werk pas na de behandeling weer kunt oppakken.

Tips:

  • Vraag je behandelend arts of verpleegkundige om advies over wel of niet doorwerken tijdens de behandeling. 
  • Werk je tijdens de behandeling, let dan goed op de signalen van je lichaam. Vraag niet te veel van jezelf en neem op tijd rust. 
  • Neem liever geen opdrachten aan waar grote tijdsdruk op zit.
  • Regel achtervang voor jezelf voor als je toch minder kunt werken dan je hoopte. Bijvoorbeeld een collega-zzp’er die jouw werk tijdelijk zou kunnen overnemen. 
  • Lukt werken tijdelijk echt niet? Regel op tijd vervanging. Zo kun je het werk loslaten en houden opdrachtgevers vertrouwen in je.

Misschien heb je geen keus en moet je wel doorwerken, omdat je anders geen inkomen hebt. Bespreek dit met je arts, verpleegkundig specialist en vraag advies aan een bedrijfsarts consulent oncologie (BACO)

Gerda had kanker en werkte door

Tijdelijk gestopt met werken. Hoe bouw je weer op?

Als je voldoende hersteld bent van je behandeling, kun je langzaam weer opbouwen. 

Hoe pak je het aan?

  • Onderzoek wat je aankunt (je belastbaarheid). Zet dit bijvoorbeeld in een energiedagboek. Maak daarna voor jezelf een re-integratieschema. Probeer je daaraan te houden. 
  • Laat alleen een paar opdrachtgevers weten dat je weer iets kan doen.
  • Overleg met je opdrachtgevers wat er mogelijk is. Misschien kun je een deel van de opdracht doen. Of kun je meer tijd krijgen om aan een opdracht te werken.
  • Maak een lijstje van taken waar je energie van krijgt en waar je energie aan kwijtraakt. Misschien kun je die laatste taken aan iemand uitbesteden?
  • Zoek iemand uit je vrienden- of kennissenkring die je kan adviseren, coachen of steunen. Misschien heb je een intervisiegroepje, of kan iemand uit je broodfonds helpen.

Wie kan jou helpen of adviseren?

Deze mensen kunnen je adviseren je hoe weer kunt opbouwen:

  • Een bedrijfsarts consulent oncologie (BACO). Dat is een bedrijfsarts die veel weet over werk en kanker. Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)? Vraag dan bij je arbeidsongeschiktheidsverzekeraar of je de kosten van een BACO vergoed krijgt. 
  • Een re-integratiecoach. Laat je begeleiden door iemand die ervaring heeft met het begeleiden van mensen met kanker. Bekijk welke gespecialiseerde re-integratiebureaus jou kunnen helpen. 
  • Een mede-ondernemer: iemand die op dezelfde manier in het leven en het ondernemersvak staat als jij. Met hem of haar kun je bijvoorbeeld bespreken hoe je omgaat met zaken als plannen en in balans blijven. 

Je arbeidsongeschiktheidsverzekeraar of broodfonds inlichten

Heb je als zelfstandig ondernemer een AOV? Of neem je deel aan een broodfonds? Bekijk wat je moet doen als je door kanker (tijdelijk) niet of minder kan werken. 

Je hebt een AOV

Meld je zo snel mogelijk ziek bij je arbeidsongeschiktheidsverzekeraar. Meestal is de eerste maand na je ziekmelding voor eigen rekening en krijg je niets. Wanneer je AOV begint, hangt af van de wachttijd die je hebt gekozen bij het afsluiten van de verzekering.

Na je ziekmelding krijg je een gesprek met een arbeidsdeskundige of verzekeringsarts. Deze arts bepaalt hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent. Dit is belangrijk voor de hoogte van je uitkering. 

De meeste verzekeraars helpen je ook om weer aan het werk te gaan (re-integratie). Wat voor hulp je kunt krijgen bij re-integratie, hangt af van je verzekeraar en het soort verzekering dat je hebt. Een voorbeeld van hulp is begeleiding door een re-integratiebureau of arbeidsdeskundige.

Als je begeleiding kunt krijgen, kijk dan altijd of deze persoon of organisatie deskundig is op het onderwerp kanker en werk en de branche of het vakgebied waar jij in werkt. Is dat niet zo, dan kun je ook als zzp’er hulp vragen van een bedrijfsarts consulent oncologie (BACO).

Tip: lees de polisvoorwaarden nog een keer goed na. Dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Je zit bij een broodfonds

Meld je zo snel mogelijk ziek bij het bestuur van je broodfonds (of schenkkring). De eerste 30 dagen zijn voor je eigen rekening en krijg je nog niets.

Je krijgt na die 30 dagen van iedere deelnemer in het broodfonds een schenking. Alles bij elkaar vormen die schenkingen het bedrag waarvoor je hebt ingetekend. Je kunt zelf aangeven of je je helemaal ziekmeldt of voor 50%. Later kun je dat percentage aanpassen.

Goed om te weten: na 2 jaar houden de schenkingen op, ook al ben je dan nog ziek. Dat is dus anders dan bij een AOV.
 

Uitkering van de gemeente

Heb je geen AOV? En/of zit je niet in een broodfonds? Dan kun je bij ziekte door kanker als zelfstandige soms een uitkering van de gemeente krijgen. Er zijn 3 verschillende uitkeringen:

Colofon

Met medewerking van:

Foto Desiree Dona

Desiree Dona

Klinisch arbeidsgeneeskundige oncologie, Radboudumc

Foto Fenna van Ommen

Fenna van Ommen

Onderzoeker afdeling Arbeid en Gezondheid, Amsterdam UMC

Linkedin

Foto Josephine ter Steeg

Josephine ter Steeg

Bedrijfsarts consulent oncologie, Amsterdam UMC

Linkedin

Foto Marieke Jacobs

Marieke Jacobs

Bedrijfsarts consulent oncologie, Radboudumc

ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die kanker hebben (gehad)

NFK werkgroep Werk en kanker

foto Renée van Garderen

Renée van Garderen

Arbeidsdeskundige, RVG Re-integratie

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2023