Krijg ik mijn loon doorbetaald?

Opslaan

Of je als uitzendkracht recht hebt op doorbetaling van loon bij ziekte, hangt onder andere af van het contract dat je hebt.

Uitzendbeding in contract

Staat er een uitzendbeding in je contract? Dan heb je geen recht op loon als je ziek wordt als uitzendkracht. Het uitzendbureau geeft aan het UWV door dat je ziek bent. 

Je kunt recht hebben op een ziektewetuitkering via het UWV. Het UWV betaalt de uitkering en is ook verantwoordelijk voor je re-integratie. Daarbij geldt ook het stappenplan voor de eerste 2 jaar ziekte.

Je uitkering duurt 2 jaar en is minstens 70% van het loon dat je als laatste verdiend hebt. Dat loon wordt berekend over het gemiddeld aantal gewerkte uren van de laatste 13 weken. De uitkering is nooit meer dan het maximum dagloon.

Wanneer je beter bent maar nog geen werk hebt, kun je een WW-uitkering aanvragen. Ook deze uitkering vraag je aan bij het UWV. Kijk voor meer informatie op Ik ben ziek en heb geen werkgever (UWV).

Detacheringscontract

Heb je als uitzendkracht een detacheringscontract? Dan moet de werkgever je loon doorbetalen als je ziek wordt. 

Loopt dit tijdelijk contract af? En ben je dan nog steeds ziek? Dan heb je mogelijk recht op een ziektewetuitkering.

Je kunt maximaal 2 jaar een ziektewetuitkering krijgen. De uitkering bedraagt minstens 70% van het loon dat je als laatst verdiend hebt. Dat loon wordt berekend op over het gemiddeld aantal gewerkte uren van de laatste 13 weken. 

Het UWV betaalt de uitkering. Het UWV is ook verantwoordelijk voor je re-integratie.

Kijk voor meer informatie op: Ik ben ziek en heb geen werkgever (UWV)

Vaste dienst

Ben je in vaste dienst als uitzendkracht? Dan moet het uitzendbureau je loon doorbetalen. Het  uitzendbureau is ook verantwoordelijk voor je re-integratie.

Kijk voor meer informatie bij Ik heb een vast contract

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: augustus 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.