Werk en kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Kanker heeft invloed op je hele leven. Dus ook op je werk. Blijf je (deels) werken of meld je je volledig ziek? Wat zijn je rechten en plichten en wie kan je helpen? Hoe communiceer je met je werkgever en collega’s? En wat als je zelfstandige bent? Hier vind je antwoord op dit soort vragen.

Lees op deze pagina over:

Ben je tussen de 18 en 40 jaar als je de diagnose kanker krijgt? Bekijk de informatie over werk en kanker die we speciaal voor jou gemaakt hebben.

In loondienst en kanker. Wat nu?

Werk je in loondienst? Dan heb je vanaf het begin regelmatig contact met je werkgever, je collega’s en de bedrijfsarts. Afhankelijk van je situatie kun je ook te maken krijgen met het UWV. Je bespreekt hoe het met je gaat en of je eventueel (gedeeltelijk) kunt werken.

Lees meer over deze onderwerpen:

Goed om te weten: als je door ziekte niet kunt werken, krijg je te maken met wet- en regelgeving rondom verzuim. Het is belangrijk om te weten wat je van je werkgever kunt verwachten. En ook wat je rechten en plichten zijn als werknemer. Lees meer over je rechten en plichten rondom werk en kanker.

werk en kanker

Zelfstandige of zzp’er. Wat nu?

Werk je als zelfstandige, dan overleg je met opdrachtgevers hoe het verder gaat. Misschien werk je (deels) door of regel je vervanging. Hoe je inkomen krijgt, hangt af van je situatie en wat je daarvoor geregeld hebt.

Lees verder op de pagina Zzp’er of zelfstandige en kanker. Wat nu?

Weer aan het werk: re-integratie

Misschien kun je door kanker en de behandelingen tijdelijk niet werken, of minder werken dan je gewend was. Als je voldoende hersteld bent, kun je langzaam weer gaan opbouwen.

Werkte je in loondienst toen je ziek werd? En zit je nog in de eerste 2 jaar na je ziekmelding? Dan krijg je begeleiding van je leidinggevende en de bedrijfsarts als je weer aan het werk gaat. Soms is dit het UWV, bijvoorbeeld als je contract afloopt tijdens je ziekte. Lees de tips om je werk weer op te bouwen.

Ben je zelfstandige? Zoek dan iemand die je kan coachen als je weer aan het werk gaat. Lees de tips voor re-integratie als je zelfstandige bent.

Als werken niet goed lukt

Misschien merk je dat werken minder goed gaat dan je had gehoopt. Bijvoorbeeld door vermoeidheid of problemen met je geheugen en concentratie. Of omdat je bezig bent te verwerken wat je allemaal is overkomen. Dit komt vaak voor bij mensen die behandeld zijn tegen kanker.

Lees wat je kunt doen en wie je kan helpen als werken na kanker niet (goed) lukt.

Solliciteren met en na kanker

Het kan zijn dat je gaat solliciteren. Dit kan best spannend zijn. Vertel je dan dat je kanker hebt, of hebt gehad? Hoe presenteer je jezelf? Lees de tips over solliciteren met en na kanker.

Bij wie kun je terecht voor advies of hulp?

Heb je vragen over werk, inkomen en kanker? Wil je persoonlijk advies? Of zoek je iemand die je kan coachen of begeleiden? Er zijn verschillende mensen die je kunnen helpen. Bekijk wie jou kan helpen of adviseren over werk en kanker.

De overzichtskaart werk en kanker geeft antwoord op belangrijke vragen rondom kanker en werk. Je kunt de antwoorden per fase van je ziekte bekijken. Download de overzichtskaart werk en kanker.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Desiree Dona

Desiree Dona

Klinisch arbeidsgeneeskundige oncologie, Radboudumc

Foto Fenna van Ommen

Fenna van Ommen

Onderzoeker afdeling Arbeid en Gezondheid, Amsterdam UMC

Linkedin

Foto Josephine ter Steeg

Josephine ter Steeg

Bedrijfsarts consulent oncologie, Amsterdam UMC

Linkedin

Foto Marieke Jacobs

Marieke Jacobs

Bedrijfsarts consulent oncologie, Radboudumc

ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die kanker hebben (gehad)

NFK werkgroep Werk en kanker

foto Renée van Garderen

Renée van Garderen

Arbeidsdeskundige, RVG Re-integratie

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2023