Wat is…?

Vruchtbaarheid

Opslaan
Vruchtbaarheid betekent dat iemand een kind kan voortbrengen. De medische term voor vruchtbaarheid is fertiliteit.

Er is sprake van verminderde vruchtbaarheid als een stel na een jaar proberen nog geen zwangerschap heeft bereikt. Dit heet ook wel subfertiliteit.

Er is sprake van onvruchtbaarheid als vast staat dat een man geen kinderen kan verwekken of een vrouw geen kinderen kan krijgen. Dit heet ook wel infertiliteit of steriliteit.

Vruchtbaarheid vrouw

Een vrouw heeft 2 eierstokken (ovaria). Deze liggen onderin de buik, links en rechts naast de baarmoeder. De buitenste laag van de eierstokken bevat de voorraad onrijpe eicellen voor het hele leven. In de loop van de jaren daalt de voorraad. Bij de menopauze, de laatste menstruatie van het leven, zijn alle eicellen op.

Vooral het functioneren van de eierstokken en de baarmoeder bepalen de vruchtbaarheid van de vrouw. De eierstokken maken hormonen die de menstruatie regelen en zorgen dat er elke maand een eisprong plaatsvindt. Een bevruchte eicel groeit in de baarmoeder uit tot een kind.
 

Inwendige vrouwelijke geslachtsorganen

Inwendige vrouwelijke geslachtsorganen
De inwendige vrouwelijke geslachtsorganen bestaan uit: 1: baarmoeder, 2: baarmoederhals, 3: eierstokken, 4: eileiders, 5: vagina.

Vruchtbaarheid man

Bij mannen worden in de zaadballen dagelijks vele miljoenen zaadcellen (sperma) gemaakt. Dit gebeurt vanaf de puberteit. De zaadcellen worden in de bijbal opgeslagen. Bij een zaadlozing (ejaculatie) worden ze uitgestoten.

De vruchtbaarheid van de man hangt samen met de kwaliteit van het sperma. De kwaliteit van het zaad wordt bepaald door het aantal, de beweeglijkheid en de vorm van de zaadcellen. Naast de kwaliteit van het sperma speelt ook het verdere functioneren van de geslachtsorganen een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid. Bijvoorbeeld het vermogen om een erectie te krijgen en klaar te komen.
 

Zaadbal

Zaadbal
De zaadballen (1) liggen samen met 2 kleinere bijballen (2) in de balzak. De zaadballen maken zaadcellen. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen via de zaadstreng (3) samen met het zaadvocht.
Het vocht wordt gemaakt in de prostaat (4) en de zaadblaasjes (5), die vlak onder de blaas (6) liggen. Zaadcellen en zaadvocht heten samen sperma. Bij een zaadlozing komt het sperma via de plasbuis (7) naar buiten.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Bos, A.M.E. (gynaecoloog), Drs. I.T.A. Peters, Nederlands Netwerk Fertiliteitspreservatie