Zwanger worden na de behandeling

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Als je klaar bent met je behandeling, wil je misschien zwanger worden. Overleg altijd met je arts wat de mogelijkheden zijn.

Hieronder lees je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen. Stel de vragen ook altijd aan je arts. Dan weet je wat er mogelijk is in jouw situatie.

Kan ik nog zwanger worden na de behandeling van kanker?

Of je zwanger kunt worden na de behandeling, hangt van veel dingen af. 

  • Je leeftijd. Hoe jonger je bent, hoe groter je eicelvoorraad
  • Je vruchtbaarheid vóór de behandeling
  • De behandeling die je hebt gehad tegen kanker. Bijvoorbeeld: soort en dosis chemotherapie, plaats van bestraling, plaats van operatie.

Niet alle vrouwen zijn na een behandeling van kanker minder vruchtbaar of blijvend onvruchtbaar. Soms zijn er nog genoeg eicellen en gaan eierstokken weer goed werken. Dan kan een vrouw na de behandeling van kanker weer zwanger worden.

Hoe weet ik of ik nog vruchtbaar ben na de behandeling van kanker?

Als je menstruatie weer op gang komt, is dat een goed teken. Het betekent dat er weer een eisprong is en je nog vruchtbaar bent. Het kan wel een aantal maanden duren voor je menstruatie weer op gang komt. 

Ben je een jaar na de behandeling van kanker nog niet ongesteld geworden? Dan kun je laten testen hoe het met je vruchtbaarheid is.  Lees verder onder vruchtbaarheid testen na de behandeling.

Wanneer mag ik zwanger worden na chemotherapie?

Overleg altijd met de arts als je een kinderwens hebt.

Je mag niet zwanger worden tijdens of kort na chemotherapie. Chemotherapie kan namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Meestal raadt de arts aan om tot minstens 6 maanden na de behandeling een voorbehoedsmiddel te gebruiken. Langer na de behandeling is er geen risico meer dat het ongeboren kind schade oploopt door chemotherapie.

Vaak is het advies om 2 jaar na stoppen van chemotherapie niet zwanger te worden. In deze periode is de kans op terugkeer van de kanker bij de moeder het grootst.

Wanneer mag ik zwanger worden na hormoontherapie?

Overleg altijd met de arts als je een kinderwens hebt.

Hormoontherapie duurt meestal 2 tot 5 jaar. Soms zelfs nog langer. Het wordt sterk afgeraden om tijdens de therapie zwanger te worden. Dit betekent dat je pas na de hormoontherapie weer zwanger mag proberen te worden. 

Wanneer mag ik zwanger worden na bestraling?

Overleg altijd met de arts als je een kinderwens hebt.

Je mag niet zwanger worden tijdens de bestralingsbehandeling en de eerste 6 maanden na de bestraling. De eierstokken kunnen toch een klein beetje straling krijgen, ook al raken de stralenbundels de eierstokken niet. Eicellen die bijna rijp zijn voor de eisprong, zijn erg gevoelig voor straling en kunnen beschadigd raken. Ontstaat uit zo’n beschadigde eicel een zwangerschap, dan is er een heel klein risico op aangeboren afwijkingen.

Ik heb eicellen of embryo’s laten invriezen. Wanneer kan ik die gebruiken om zwanger te worden?

Mogelijk heb je voor de behandeling van kanker eicellen of embryo’s laten invriezen. Deze zijn nog een lange tijd te bewaren, maar vanaf je vijftigste mag je ze niet meer gebruiken.

Ben je na de behandeling van kanker weer vruchtbaar? Dan kun je eerst proberen om op een natuurlijke manier zwanger te worden. Lukt dat niet, dan kun je de ingevroren eicellen of embryo’s gebruiken. Je kunt ze ook bewaren voor een eventueel volgende zwangerschap. 

Ik heb geen eicellen of embryo’s laten invriezen. Kan ik nog zwanger worden?

Heb je geen behandeling gehad om je vruchtbaarheid te behouden? Dan kun je proberen via de natuurlijke weg zwanger te worden. Lukt dit niet, dan kun je laten testen hoe het met je vruchtbaarheid is.

Misschien blijkt dan dat je onvruchtbaar bent. Dat kan een grote schok zijn. Wil je graag een kind met je partner, dan kun je proberen zwanger te worden met behulp eiceldonatie. Er zijn ook andere mogelijkheden bij een kinderwens.

Ik wil nu nog geen kinderen, maar later misschien wel. Wat kan ik doen?

Heb je nu geen kinderwens, maar wil je later wel kinderen? Dan kan de arts je doorsturen naar een fertiliteitsarts. Met hem of haar kun je bespreken of er een behandeling nodig is om te voorkomen dat je onvruchtbaar bent op het moment dat je graag zwanger wilt worden.

Het lukt niet om zwanger te worden na de behandeling van kanker, wat nu?

Lukt het niet om op een natuurlijke manier zwanger te worden, dan kun je je vruchtbaarheid laten testen. Misschien blijkt dan dat je onvruchtbaar bent geworden. Dat kan een grote schok zijn. Je kunt er veel emoties bij voelen.

Heb je een kinderwens, dan kun je toch nog proberen om zwanger te worden. Lees wat de mogelijkheden zijn.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ina Beerendonk

Dr. Ina Beerendonk

Gynaecoloog, Radboudumc

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Drs. Ellen Marie Sparidaens

Fertiliteitsarts, Radboudumc

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2020