Omgaan met onvruchtbaarheid door kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Wanneer je onvruchtbaar wordt door kanker, kan dat voelen als een groot verlies. Lotgenoten kunnen je steunen. Je kunt ook terecht bij je huisarts of een andere zorgverlener. Zij kunnen je helpen omgaan met onvruchtbaarheid.

Kanker en de behandeling hebben vaak een grote invloed op je leven. Niet alleen op je lichaam, maar ook op je geest. Daarom is het na de behandeling meestal niet makkelijk om weer je gewone leven te leiden.

Ben je door de behandeling ook nog eens onvruchtbaar geworden, dan kan dat extra zwaar zijn. Zeker als je een kinderwens hebt, maar geen kinderen kunt krijgen. Het kost tijd om dit verlies te verwerken.

Het kan ook moeilijk zijn om na de behandeling een relatie aan te gaan. Wanneer en hoe vertel je dat je kanker hebt (gehad) en waarschijnlijk geen kinderen kunt krijgen? Hoe zal je nieuwe partner reageren? De vragen en dilemma’s die dit oproept, kunnen je onzeker en verdrietig maken.

IVF

Mogelijk heb je eerder een behandeling gehad om je vruchtbaarheid te sparen. Dan kun je na behandeling misschien nog zwanger worden. Er breekt dan een spannende tijd aan. 

Als blijkt dat de IVF-behandeling niet succesvol geweest is en je niet zwanger bent, kan dit stress veroorzaken. Je kunt je verdrietig, boos en wanhopig voelen. Als je een partner hebt, dan kan je partner ook deze gevoelens ervaren. Je relatie kan dan onder druk komen te staan. 

Extra steun bij omgaan met onvruchtbaarheid

Er zijn verschillende zorgverleners die kunnen helpen, in het ziekenhuis, maar ook daarbuiten. Steun van je huisarts of oncologieverpleegkundige kan waardevol zijn. Je kunt ook hulp vragen aan een maatschappelijk werker of psycholoog. Probeer iemand te vinden die ervaring heeft met het coachen van mensen met kanker. 

Vind hulp bij het omgaan met onvruchtbaarheid 

Lotgenoten bij omgaan met onvruchtbaarheid

Het kan ook helpen om ervaringen uit te wisselen met mensen die in eenzelfde situatie zitten als jij. Zij kunnen je steunen en je tips geven.

Lotgenoten vind je via: 

Aurelia kreeg bestraling. Dat had gevolgen voor haar vruchtbaarheid.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ina Beerendonk

Dr. Ina Beerendonk

Gynaecoloog, Radboudumc

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Drs. Ellen Marie Sparidaens

Fertiliteitsarts, Radboudumc

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2020