Gevolgen

Problemen met klaarkomen

Opslaan
Bij een tumor aan de geslachtsorganen kunnen er problemen ontstaan bij het klaarkomen. Een ander woord voor klaarkomen is orgasme.

Vrouwen

Bij de behandeling van schaamlipkanker kan de clitoris beschadigd raken en/of verwijderd worden. Hierdoor kan het voor een vrouw moeilijker zijn om een orgasme te krijgen.

Mannen

Bij de behandeling van prostaatkanker en zaadbalkanker kan bij mannen het gevoel van klaarkomen nog wel bestaan, maar de zaadlozing uitblijven. Dit heet een droog orgasme.
Een droog orgasme ontstaat na verwijdering van de prostaat en/of zaadballen. Het kan ook ontstaan als gevolg van bestraling of als de prostaat is aangetast door de tumor.
Bij een droog orgasme komt u klaar met alle gevoelens die daarbij horen, maar zonder zaadlozing. Mannen en hun partners hebben vaak het gevoel dat zij dan iets missen.

Medicijnen

Bepaalde antidepressiva en pijnstillers kunnen het ook moeilijk maken om klaar te komen. Kanker kan pijn veroorzaken. Pijn kan behandeld worden met pijnstillers. Van sommige pijnstillers is bekend dat zij seksuele opwinding en het orgasme afremmen.

Kanker en de behandeling ervan veroorzaken ook vaak gevoelens van somberheid. In sommige gevallen krijgen patiƫnten hiervoor antidepressiva voorgeschreven. Sommige antidepressiva kunnen een negatief effect op seksualiteit hebben.

Adviezen

  • Ga op zoek naar seksuele prikkels die bij uw situatie passen.
  • Zijn de problemen ontstaan door medicijnen, bespreek dit dan met uw arts of seksuoloog. Soms kan een andere medicijn de oplossing zijn. Bij antidepressiva kan ook het tijdstip van inname en seksueel contact een aandachtspunt zijn. U kunt bijvoorbeeld de medicatie innemen na het vrijen of vlak voordat u naar bed gaat. Soms kunt u de antidepressiva in het weekend achterwege laten. Doe dit alleen in overleg met uw arts.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Drs. Groot, H.E. de (psycholoog-seksuoloog), Drs. Tuijnman-Raasveld, C.C. (psycholoog-seksuoloog)