Gevolgen

Problemen met klaarkomen

Opslaan

Bij een tumor aan de geslachtsorganen kunnen er problemen ontstaan bij het klaarkomen. Een ander woord voor klaarkomen is orgasme.

Vrouwen

Bij de behandeling van schaamlipkanker kan de clitoris beschadigd raken en/of verwijderd worden. Hierdoor kan het voor een vrouw moeilijker zijn om een orgasme te krijgen.

Mannen

Bij de behandeling van prostaatkanker en zaadbalkanker kan bij mannen het gevoel van klaarkomen nog wel bestaan, maar de zaadlozing uitblijven. Dit heet een droog orgasme.

Een droog orgasme ontstaat na verwijdering van de prostaat en/of zaadballen. Het kan ook ontstaan als gevolg van bestraling of als de prostaat is aangetast door de tumor.

Bij een droog orgasme kom je klaar met alle gevoelens die daarbij horen, maar zonder zaadlozing. Mannen en hun partners hebben vaak het gevoel dat zij dan iets missen.

Medicijnen

Bepaalde antidepressiva en pijnstillers kunnen het ook moeilijk maken om klaar te komen. Sommige antidepressiva kunnen een negatief effect op seksualiteit hebben. Van sommige pijnstillers is bekend dat zij seksuele opwinding en het orgasme afremmen.

Adviezen

  • Ga op zoek naar seksuele prikkels die bij je situatie passen.
  • Zijn de problemen ontstaan door medicijnen, bespreek dit dan met je  arts of seksuoloog. Soms kan een ander medicijn de oplossing zijn. Bij antidepressiva kan ook het tijdstip van inname en seksueel contact een aandachtspunt zijn. Je kunt bijvoorbeeld de medicatie innemen na het vrijen of vlak voordat je naar bed gaat. Soms kun je de antidepressiva in het weekend achterwege laten. Doe dit alleen in overleg met je arts.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Drs. Groot, H.E. de (psycholoog-seksuoloog), Drs. Tuijnman-Raasveld, C.C. (psycholoog-seksuoloog)