Gevolgen

Minder zin in seks

Opslaan

Door kanker of de behandeling daarvan kunnen veranderingen optreden, waardoor de zin in seks kan afnemen.

Veranderingen aan het uiterlijk

Behandeling van kanker kan op verschillende manieren uw uiterlijk veranderen. Bijvoorbeeld een operatie, verminking door littekens, plaatsing van een stoma en de vorming van lymfeoedeem (waardoor armen en benen opzwellen).

Deze veranderingen kunnen uw zelfbeeld beïnvloeden. Er kunnen gevoelens ontstaan van schaamte en minderwaardigheid. Of de gedachte dat uw partner u minder aantrekkelijk vindt. Hierdoor kan de zin in seks verminderen.

Het kan helpen mooie onderkleding te dragen die de plek verhullen waar u onzeker over bent. En die delen van uw lichaam die u mooi vindt juist benadrukken. Vrouwen die een borstamputatie hebben gehad, kunnen een bh met prothese overwegen.

Veranderingen in geslachtshormonen

Zin in seks kan afnemen wanneer er grote veranderingen in de geslachtshormonen optreden. Geslachtshormonen zijn betrokken bij de ontwikkeling en werking van de geslachtsorganen. Voorbeeld van geslachtshormonen zijn testosteron, oestrogeen en progesteron.

Veranderingen in de geslachtsorganen ontstaat bijvoorbeeld wanneer de eierstokken of zaadballen zijn verwijderd. Of als deze organen door chemotherapie, bestraling en/of hormonale therapie niet meer goed werken.

Een oplossing hiervoor kan zijn om aanvullende hormonen te slikken. De medische term hiervoor is hormoonsuppletie. U kunt dit met uw behandeld arts bespreken.

Vermoeidheid

Na de behandeling van kanker ervaren veel mensen ook meer vermoeidheid. Ook vermoeidheid kan de zin in seks doen verminderen.

Als vermoeidheid een belangrijke rol speelt, kan het helpen om het tijdstip van het vrijen aan te passen. In de ochtend of na een middagslaapje bent u meer uitgerust. Bespreek dit met uw partner.

Seksuele prikkels

Zin in seks komt niet vanzelf. Het is het gevolg van seksuele prikkels. Hier kunt u gericht aandacht aan besteden.

Wanneer iemand ziek is, kan dat proces moeizamer zijn. Er is dan meer aandacht nodig voor seksuele prikkels die in die situatie werken. U kunt op zoek gaan naar seksuele prikkels.

Voorbeelden zijn:

  • erotische verhalen lezen
  • bewust terugdenken aan plezierig seksueel contact
  • fantaseren over seks
  • meer tijd besteden aan intiem lichamelijk contact zoals strelen
  • gebruik maken van erotisch beeldmateriaal
  • seksuele speeltjes proberen, zoals een vibrator
  • elkaar een erotische massage geven
  • samen naar een romantische of erotische film kijken

U kunt zelf uitproberen welke seksuele prikkels bij u helpen. U kunt hier eerst zelf mee aan de slag, zonder partner. Als u samen met uw partner wil experimenteren dan kunt u het beste eerst samen bespreken of en hoe u deze voorbeelden wilt proberen. Doe dit bij voorkeur op een neutraal moment , als u niet bezig bent met seksualiteit.

Emoties

Bij het vrijen kunnen heftige emoties loskomen, waar u en/of uw partner misschien niet op bedacht zijn. U en/of uw partner kunnen hier van schrikken. Wanneer deze emoties verder niet besproken worden, kan dit een afstand tussen de partners veroorzaken en de zin in seks beïnvloeden.

Relatieproblemen

Bij het verwerken van kanker en de behandeling ervan kunnen relatieproblemen ontstaan. Die uiten zich vaak ook in de seksuele relatie. Praten helpt. Soms heeft u hulp nodig van een seksuoloog of relatietherapeut. U kunt dit samen met uw partner overleggen met de huisarts. Hij kan u verwijzen.

Overige adviezen

  • Door beschadigingen in het hoofd-halsgebied en/of van de speekselklieren kunt u een slechte adem hebben. Kauwgom of een snoep met muntsmaak kan dan helpen. Dat kan gewoon binnen handbereik op het nachtkastje liggen. Ook kunt u tongzoenen vermijden en op een andere manier elkaar zoenen.
  • Bij incontinentieklachten kan de zin in seks uitblijven, omdat iemand bang is urine te verliezen. U kunt dan een handdoek of celstof matje leggen op het matras of een andere plaats waar u wilt vrijen. Dat kan u een geruster gevoel geven. Bij incontinentie kunt u ook informatie vragen bij een continentieverpleegkundige. Uw huisarts kan u hiervoor verwijzen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Drs. Groot, H.E. de (psycholoog-seksuoloog), Drs. Tuijnman-Raasveld, C.C. (psycholoog-seksuoloog)