Gevolgen

Minder zin in seks

Opslaan

Door kanker of de behandeling daarvan kunnen veranderingen optreden, waardoor de zin in seks kan afnemen.

Lees welke dingen van invloed kunnen zijn op de zin in seks:

Veranderingen aan het uiterlijk

Door de behandeling van kanker kan je uiterlijk veranderen. Bijvoorbeeld door een operatie (verminking door littekens), plaatsing van een stoma of lymfoedeem (waardoor armen en benen opzwellen).

Deze veranderingen kunnen je zelfbeeld beïnvloeden. Er kunnen gevoelens ontstaan van schaamte en minderwaardigheid. Of de gedachte dat je partner je minder aantrekkelijk vindt. Hierdoor kan de zin in seks verminderen.

Tips:

  • Het kan helpen mooie onderkleding te dragen die de plek verhullen waar je onzeker over bent. En die delen van je lichaam die je mooi vindt juist benadrukken.
  • Vrouwen die een borstamputatie hebben gehad, kunnen een bh met prothese overwegen.

Veranderingen in geslachtshormonen

Zin in seks kan afnemen wanneer er grote veranderingen in de geslachtshormonen optreden. Geslachtshormonen zijn betrokken bij de ontwikkeling en werking van de geslachtsorganen. Voorbeelden van geslachtshormonen zijn testosteron, oestrogeen en progesteron.

Veranderingen in de geslachtshormonen ontstaan bijvoorbeeld wanneer de eierstokken of zaadballen zijn verwijderd. Of als deze organen door chemotherapie, bestraling en/of hormonale therapie niet meer goed werken.

Een oplossing hiervoor kan zijn om aanvullende hormonen te slikken. De medische term hiervoor is hormoonsuppletie. Je kunt dit met je behandeld arts bespreken.

Vermoeidheid

Veel mensen hebben na de behandeling van kanker last van vermoeidheid. Door vermoeidheid kun je minder zin in seks hebben.

Als vermoeidheid een belangrijke rol speelt, kan het helpen om het tijdstip van het vrijen aan te passen. In de ochtend of na een middagslaapje ben je meer uitgerust. Bespreek dit met je partner.

Seksuele prikkels

Zin in seks komt niet vanzelf. Het is het gevolg van seksuele prikkels. Hier kun je gericht aandacht aan besteden.

Wanneer iemand ziek is, kan dat proces moeizamer zijn. Er is dan meer aandacht nodig voor seksuele prikkels die in die situatie werken. Je kunt op zoek gaan naar seksuele prikkels.

Voorbeelden zijn:

  • erotische verhalen lezen
  • bewust terugdenken aan plezierig seksueel contact
  • fantaseren over seks
  • meer tijd besteden aan intiem lichamelijk contact zoals strelen
  • gebruik maken van erotisch beeldmateriaal
  • seksuele speeltjes proberen, zoals een vibrator
  • elkaar een erotische massage geven
  • samen naar een romantische of erotische film kijken

Je kunt zelf uitproberen welke seksuele prikkels bij je helpen. Je kunt hier eerst zelf mee aan de slag, zonder partner. Als je samen met je partner wil experimenteren dan kun je het beste eerst samen bespreken of en hoe je deze voorbeelden wilt proberen. Doe dit bij voorkeur op een neutraal moment , als je niet bezig bent met seksualiteit.

Emoties

Bij het vrijen kunnen heftige emoties loskomen, waar jij en/of je partner misschien niet op bedacht zijn. Jij en/of je  partner kunnen hier van schrikken. Wanneer deze emoties verder niet besproken worden, kan dit een afstand tussen de partners veroorzaken en de zin in seks beïnvloeden.

Relatieproblemen

Bij het verwerken van kanker en de behandeling ervan kunnen relatieproblemen ontstaan. Die uiten zich vaak ook in de seksuele relatie. Praten helpt. Soms heb je hulp nodig van een seksuoloog of relatietherapeut. Je kunt dit samen met je partner overleggen met de huisarts. Hij kan je verwijzen.

Slechte adem

Door beschadigingen in het hoofd-halsgebied en/of van de speekselklieren kun je een slechte adem hebben. Kauwgom of snoep met muntsmaak kan dan helpen. Dat kan gewoon binnen handbereik op het nachtkastje liggen. Ook kun je tongzoenen vermijden en op een andere manier elkaar zoenen.

Incontinentieklachten

Bij incontinentieklachten kan de zin in seks uitblijven, omdat je bang bent urine te verliezen. Je kunt dan een handdoek of celstof matje leggen op het matras of een andere plaats waar je wilt vrijen. Dat kan je een geruster gevoel geven. Bij incontinentie kun je ook informatie vragen bij een continentieverpleegkundige. Je huisarts kan je hiervoor verwijzen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Drs. Groot, H.E. de (psycholoog-seksuoloog), Drs. Tuijnman-Raasveld, C.C. (psycholoog-seksuoloog)