De meestgestelde vragen over kanker en seks

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heeft seks een negatieve invloed op mijn behandeling? Komt kanker er sneller door terug?

Nee. Seks heeft geen negatieve invloed op je behandeling of de kans om beter te worden. Het is alleen belangrijk dat vrijen geen pijn doet of bloedverlies veroorzaakt. Kanker komt ook niet sneller terug door seks.

Kan ik mijn partner besmetten met kanker?

Nee. Kanker is niet besmettelijk.

Mag ik seks hebben tijdens chemotherapie?

Ja, dat mag. Seks, zoals vaginale, anale en orale seks of masturberen zijn geen probleem tijdens chemotherapie, zolang het geen pijn of bloedingen veroorzaakt. 

Het is niet zeker of de chemotherapie via sperma of vaginaal vocht ‘overgedragen’ kan worden aan een seksuele partner. De meeste artsen adviseren daarom tijdens de chemokuur tot een week daarna een condoom te gebruiken. Dat geldt sowieso voor vaginale en anale seks. En ook voor orale seks, behalve als het gaat om orale seks met een vrouw. Er is nog vrij weinig over bekend. 

Mag ik seks hebben in de periode dat ik word bestraald?

Ja, als je wil mag je seks hebben of masturberen. Ook orale seks kan. Dit heeft geen invloed op het resultaat van de bestraling of andere behandelingen. Het is wel belangrijk dat het geen pijn doet of bloedingen veroorzaakt.

Is de bestraling gevaarlijk voor mijn partner?

Nee. Je mag gewoon seks hebben in de periode dat je wordt bestraald. Je bent niet radioactief. Alleen bij inwendige bestraling ben je tijdelijk radioactief. Overleg in dat geval met je arts of en wanneer je seks kan hebben.

Wanneer mag ik weer seks hebben na een operatie?

Dit hangt af van het soort operatie dat je hebt gehad en de snelheid waarmee je herstelt. Je arts of verpleegkundige kan je hier meer informatie over geven.

Bij wie kan ik terecht met vragen over seksualiteit en intimiteit na kanker?

De huisarts kan je vragen beantwoorden. Hij of zij kan je ook adviezen geven. Als je dat wilt, kan de huisarts je doorverwijzen naar een hulpverlener. Bijvoorbeeld een psycholoog, relatietherapeut of seksuoloog.  

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Marga IJland

Gynaecoloog en seksuoloog, bestuurslid Stichting Sick and Sex

Foto Charlotte Tuijnman-Raasveld

Drs. Charlotte Tuijnman-Raasveld

Psycholoog-seksuoloog, LUMC

LinkedIn

Logo NFK

Patiëntenwerkgroep Kanker en seks (NFK)

Logo Stichting Sick and Sex

Stichting Sick and Sex

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2020