Problemen met klaarkomen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij een tumor aan de geslachtsorganen kunnen er problemen ontstaan met het bereiken van een orgasme (klaarkomen). Lees hoe dit komt en wat misschien kan helpen.

Vrouwen

Bij de behandeling van schaamlipkanker of vulvakanker kan de clitoris beschadigd raken en/of verwijderd worden. Hierdoor kan het voor een vrouw moeilijker zijn om een orgasme te krijgen.

Mannen

Bij de behandeling van prostaatkanker en zaadbalkanker kan bij mannen het gevoel van klaarkomen nog wel bestaan, maar de zaadlozing uitblijven. Dit heet een droog orgasme.

Een droog orgasme ontstaat na verwijdering van de prostaat en/of zaadballen. Het kan ook ontstaan als gevolg van bestraling of als de prostaat is aangetast door de tumor.

Bij een droog orgasme kom je klaar met alle gevoelens die daarbij horen, maar zonder zaadlozing. Mannen en hun partners hebben vaak het gevoel dat zij dan iets missen.

Andere zaken die van invloed zijn

Heftige emoties en zorgen rond de ziekte en behandeling kunnen de opwinding en het beleven van een orgasme bemoeilijken of zelfs verhinderen. Maar ook medicatie zoals bepaalde antidepressiva en pijnstillers kunnen een negatief effect hebben op seksualiteit.

Adviezen

  • Ga op zoek naar seksuele prikkels die bij je situatie passen.
  • Zijn de problemen ontstaan door medicijnen, bespreek dit dan met je arts. Soms kan een ander medicijn uitkomst bieden.
  • Bij antidepressiva kan het tijdstip van inname en seksueel contact een aandachtspunt zijn. Je kunt bijvoorbeeld de medicatie innemen na het vrijen of vlak voordat je naar bed gaat. Soms kun je de antidepressiva in het weekend achterwege laten. Doe dit alleen in overleg met je arts.
     

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Marga IJland

Gynaecoloog en seksuoloog, bestuurslid Stichting Sick and Sex

Logo NFK

Patiëntenwerkgroep Kanker en seks (NFK)

Logo Stichting Sick and Sex

Stichting Sick and Sex

Foto Charlotte Tuijnman-Raasveld

Drs. Charlotte Tuijnman-Raasveld

Psycholoog-seksuoloog, LUMC

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2020