Pijnstilling via een katheter in je ruggenmerg 

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Soms helpen de voorgeschreven pijnstillers niet meer of hebben ze te veel bijwerkingen. Dan kan pijnstilling via een katheter (slangetje) in het ruggenmerg een optie zijn. Hiervoor is een ruggenprik nodig.

Het belangrijkste voordeel van pijnstilling via een katheter in het ruggenmerg is dat de medicijnen direct terechtkomen op de plaats waar ze moeten werken. Op die manier is het mogelijk om met een lage dosis morfine de pijn beter te bestrijden. Daardoor zijn bijwerkingen zoals misselijkheid, moeilijke stoelgang en sufheid minder hevig.

Voor het inbrengen van een katheter in het ruggenmerg en het instellen op de medicijnen word je meestal een paar dagen tot een week opgenomen.

Hoe gaat de behandeling?

De anesthesioloog (pijnarts) brengt via een ruggenprik de katheter in het wervelkanaal. Daarna schuift hij of zij de katheter onder de huid een stukje naar de buik of schouder. De arts leidt het uiteinde van de katheter door een opening in de huid naar buiten.

Daarna sluit de arts de katheter aan op een draagbaar pompje. Via een spuit in het pompje gaat er continu een kleine hoeveelheid pijnstillers door de katheter. Meestal morfine, vaak in combinatie met andere pijnstillende medicijnen.

Het pompje heeft een knop waarmee je zelf extra pijnstilling kunt toedienen (tot een bepaald maximum). De arts bepaalt de hoogte van de dosering van de pijnstilling en stelt de pomp in.

Mogelijke complicaties en bijwerkingen

  • De eerste uren na de behandeling is het mogelijk dat je niet kunt plassen. Soms is een tijdelijk slangetje in de blaas (blaaskatheter) nodig om de urine op te vangen. Soms is voor altijd een blaaskatheter nodig.
  • Jeuk, sufheid, misselijkheid, minder aandrang om te plassen en een doof gevoel in de benen. Dit zijn bijwerkingen van de medicijnen zelf. Meestal zijn deze bijwerkingen tijdelijk.
  • Lekkage van ruggenmergvloeistof (liquor) langs de katheter. Dit veroorzaakt hoofdpijn en duizeligheid, vooral als je gaat zitten. Meestal gaat dit na een aantal dagen over. Als deze klachten blijven bestaan, kan hiervoor behandeling nodig zijn.
  • Infectie van de katheter. Dit wordt behandeld met antibiotica. Het kan dan noodzakelijk zijn om de katheter te verwijderen.

De arts bespreekt de mogelijke bijwerkingen met je.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-verpleegkundige

Bianca Kramp, MANP

Verpleegkundig specialist, Rijnstate Pijncentrum

illustratie-arts-man

Dr. Alexander de Graeff

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2019