Orale mucositis door bestraling

Opslaan

Bestraling is de behandeling van kanker met radioactieve straling. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie. Het doel van bestraling is kankercellen te vernietigen. Daarbij probeert de arts gezonde cellen zo veel mogelijk te sparen.

Het gezonde weefsel krijgt ook straling mee. De cellen van het mondslijmvlies zijn erg gevoelig voor deze straling. Ze raken erdoor beschadigd, wat klachten kan geven. Na afloop van de behandeling kunnen deze cellen zich wel weer herstellen. Daardoor zijn de meeste klachten tijdelijk.

Mondverzorging en gebitscontrole

Krijg je bestraling in het hoofd-halsgebied of een totale lichaamsbestraling? Dan vertelt de arts of verpleegkundige je voor de behandeling over orale mucositis als bijwerking van de behandeling. Ook legt hij uit welke klachten je kunt hebben. En hoe je deze klachten kunt verminderen door een goede mondverzorging.

Vóór de behandeling wordt je verwezen naar de tandarts voor een uitgebreide controle van uw gebit. Daarmee voorkom je dat eventuele gebitsproblemen erger worden. 

Tijdens en na de behandeling word je gebit en mondslijmvlies gecontroleerd en gereinigd door een mondhygiënist.

Wanneer beginnen de klachten

De klachten beginnen ongeveer 2 weken na het begin van de bestralingsbehandeling. Hoe hoger de bestralingsdosis, hoe groter de kans op ernstiger klachten en hoe langer de klachten aanhouden. Krijg je naast bestraling ook nog chemotherapie, dan kunnen de klachten erger zijn.

Wanneer nemen de klachten weer af

De klachten nemen ongeveer 5-14 dagen na het einde van de bestralingsbehandeling af. Hoe snel je herstelt van orale mucositis hangt af van:

  • de hoeveelheid straling die is gebruikt
  • hoe groot de plek is waar je bent bestraald

Minder klachten met nieuwe bestralingstechnieken

Nieuwe bestralingstechnieken zoals.Intensity Modulated Radiotherapy (IMRT) kunnen de klachten van orale mucositis beperken. Door preciezer te bestralen ontstaat minder schade aan gezonde cellen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: oktober 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Benthem, T.G.M. (overige deskundige), Braat, C. (verpleegkundig specialist), Mank, A.P.M. (verpleegkundige), Dr. Potting, C.A. (overige deskundige)