Palliatieve behandeling

Opslaan

Wordt u niet meer beter, dan blijft u onder controle bij uw specialist. Hij houdt bij hoe uw ziekte zich ontwikkelt en welke klachten u heeft. De specialist kan u ook naar uw huisarts verwijzen. De huisarts doet dan de controles.

In deze fase van uw ziekte - de palliatieve fase - kunt u vaak nog een of meer palliatieve behandelingen krijgen. Deze kunnen als doel hebben de ziekte te remmen  en/of lichamelijke klachten (pijn en andere ongemakken) te verminderen. Soms kunnen ze ook het leven verlengen. Palliatieve behandelingen zijn een onderdeel van de palliatieve zorg.

Voorbeelden van palliatieve behandelingen zijn chemotherapie en bestraling. Verder kunt u medicijnen krijgen. Bijvoorbeeld tegen misselijkheid of pijn.

Misverstanden over de behandeling

Op het eerste gezicht lijken veel palliatieve behandelingen op behandelingen die gericht zijn op genezing. Een ander woord hiervoor is curatief. Het kan verwarrend zijn als u door een palliatieve behandeling flink opknapt of direct minder klachten heeft.

De verwarring kan nog groter worden als u uw behandelend specialist verkeerd begrijpt. Bijvoorbeeld als hij zegt dat de behandeling 'goed aanslaat'. Hij bedoelt dan dat uw ziekte gunstig op de behandeling reageert. Bijvoorbeeld omdat uw uitzaaiingen kleiner worden. Hij bedoelt niet dat u toch nog zult genezen.

Ook voor de mensen in uw omgeving is het onderscheid tussen een palliatieve behandeling en een curatieve behandeling lang niet altijd duidelijk.

Twijfelt u, vraag uw specialist dan om u het doel van de behandeling nog eens goed uit te leggen.

Bijwerkingen palliatieve behandeling

Alle behandelingen  hebben bijwerkingen. En er is altijd risico op complicaties. Dit geldt ook voor palliatieve behandelingen. Bij palliatieve behandeling staat de kwaliteit van leven voorop. Meer dan bij een behandeling die genezing als doel heeft.

Brengt een palliatieve ingreep een groot risico op ernstige complicaties met zich mee? Dan zult u met uw arts goed afwegen of u voor deze behandeling wilt gaan. U kunt altijd besluiten om af te zien van behandeling.

De bijwerkingen of complicaties bij een palliatieve behandeling hangen af van het soort behandeling. De bijwerkingen van bestraling worden bijvoorbeeld veroorzaakt door beschadiging van het gezonde weefsel in het gebied dat is bestraald.

De meeste klachten verdwijnen meestal een paar weken na de behandeling. Maar u kunt nog lang na uw behandeling moe zijn.

Kanker: palliatieve zorg

Palliatief verpleegkundige Gon Uyttewaal legt uit wat palliatieve zorg is. Bekijk de video.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: januari 2016

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal.

Met medewerking van

Bracht, L. (ervaringsdeskundige)