Palliatieve sedatie bij kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als je nog maar één tot twee weken te leven hebt en erg veel last hebt van klachten zoals pijn, benauwdheid en onrust, kan de arts je in slaap brengen met medicijnen. Dat heet continue palliatieve sedatie.

Lees op deze pagina over:

Wanneer mag palliatieve sedatie? 

De arts mag palliatieve sedatie alleen toepassen: 

  • als je nog maar kort te leven hebt (maximaal twee weken) 
  • als je erge klachten hebt, zoals pijn of benauwdheid
  • als het niet lukt om je klachten op een andere manier te verhelpen
  • als jij, of een naaste, toestemming hebt gegeven. In acute situaties is dit niet altijd mogelijk.

Palliatieve sedatie wordt meestal toegepast bij: 

  • erge pijn 
  • grote verwardheid en angst: delier 
  • ernstige benauwdheid 

Het kan zijn dat je zelf niet meer kunt zeggen of je palliatieve sedatie wilt. Dan overlegt de arts met je naasten. Als je een wilsverklaring hebt gemaakt waarin staat dat je geen palliatieve sedatie wilt, dan zal je arts zich daaraan houden.

Hoe gaat palliatieve sedatie?

Bij palliatieve sedatie krijg je medicijnen via een naaldje onder je huid. Van die medicijnen val je in slaap. Je voelt je klachten dan niet meer. 

Als er toch weer klachten ontstaan, krijg je meer van het medicijn. Zodat je weer rustig in bed kan liggen zonder klachten.

Net zoals tijdens een gewone slaap kun je tijdens de sedatie bewegen met je armen, benen of gezicht. Ook maak je soms wat geluid. Dat is niet erg. Het duurt meestal maar even en je merkt er zelf niets van. 

Tijdens palliatieve sedatie blijft je lichaam plas maken. Daar kun je last van krijgen. Daarom krijg je een slangetje in je blaas. Dat heet een katheter. Het slangetje gaat naar een zakje, waar je plas in terecht komt.

De verpleegkundige en de arts zorgen ervoor dat alles goed met je gaat tijdens de palliatieve sedatie. De arts zorgt voor extra medicijnen als dat nodig is. De verpleegkundige verzorgt en wast je.

Geen extra vocht of voeding via een infuus 

In de laatste fase van het leven eet en drink je vaak nog maar heel weinig. Soms zelfs helemaal niets meer. Je voelt geen honger of dorst. Het lichaam kan geen eten en drinken meer aan. Daarom krijg je tijdens palliatieve sedatie geen vocht of voeding via een infuus.

Goed om te weten: je overlijd daardoor niet sneller. Wanneer je tijdens de palliatieve sedatie wèl vocht en voeding zou krijgen, zou dit juist voor meer klachten kunnen zorgen.

Palliatieve sedatie en euthanasie: wat is het verschil? 

Palliatieve sedatie en euthanasie zijn twee verschillende dingen. Bij euthanasie wordt het leven door een arts beëindigd. Daardoor leef je korter. Dat is bij palliatieve sedatie niet zo. De medicijnen zorgen er alleen voor dat je slaapt en geen klachten meer hebt. Maar je leeft er niet korter door. Bij palliatieve sedatie sterven mensen meestal binnen een paar dagen. Maximaal kan het twee weken duren. Maar dat komt weinig voor. 

Bekijk op overpalliatievezorg.nl nog meer verschillen tussen euthanasie en palliatieve sedatie.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

logo Over Palliatieve Zorg

Palliatieve Zorg Nederland

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2023