Wat is de palliatieve fase?

Opslaan

De palliatieve fase begint op het moment dat duidelijk wordt dat je niet meer beter kunt worden. De palliatieve fase kan kort of lang duren: van dagen tot enkele maanden of jaren.

José over niet meer beter worden

José (63) heeft uitgezaaide eierstokkanker en wordt niet meer beter. Hoe gaat ze ermee om en hoe lukt het haar om toch nog te genieten? 'Wat morgen gebeurt, weet niemand.' Bron video: overpalliatievezorg.nl

Palliatieve zorg

In de palliatieve fase kun je palliatieve zorg krijgen. Dat is zorg en ondersteuning op allerlei gebieden van het leven: lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel. Deze zorg heeft als doel om je leven nog zo aangenaam mogelijk te maken. Ook je naasten kunnen hulp of ondersteuning krijgen.

Soms zijn ook nog een of meer palliatieve behandelingen mogelijk. Die zijn dan gericht op het remmen van de ziekte en op het verminderen van lichamelijke klachten. Je kunt er niet meer door genezen.

Je arts zal je begeleiden bij het maken van keuzes over de behandeling. Je beslist samen met je arts welke zorg het beste bij je past. Uiteindelijk bepaal je zelf wat er gebeurt. Lees hoe je invloed kunt houden op de zorg die je krijg en welke vragen je kunt stellen over de behandeling.

Lees de blog van Heleen over palliatieve zorg

Palliatieve terminale zorg

In de laatste fase van je leven kun je palliatieve terminale zorg krijgen. Deze fase begint als de arts inschat dat je nog ongeveer 3 maanden te leven heeft. De laatste fase kan in werkelijkheid ook (veel) korter of langer duren.

Een team van zorgverleners en/of vrijwilligers probeert ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk lijdt en je leven goed kunt afronden. Je naasten kunnen ook hulp of ondersteuning krijgen.  

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: november 2018

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Manon Boddaert, Drs. Etje Verhagen-Krikke, Drs. José van Nus-Stad, Ervaringsdeskundigen, Francis Mensink, Jeanet van Noord