Tips om de relatie goed te houden

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Partners die met kanker te maken hebben willen elkaar niet belasten met negatieve emoties. Zij hebben de neiging dit soort gevoelens voor zichzelf te houden. Toch is het goed om deze emoties met elkaar te bespreken. Het leidt tot meer begrip en maakt het makkelijker elkaar te steunen.

Tips:

  • Vertel je partner wat je denkt, wat je voelt, waar je bang voor bent, waar je behoefte aan heeft. Daarmee stimuleer je de ander dat ook te doen.
  • Luister naar elkaar zonder te oordelen of direct te zoeken naar een oplossing. Sta open voor elkaars gevoelens en problemen. Accepteer dat gevoelens voor jullie beiden verschillend kunnen zijn.
  • Respecteer elkaars wensen en behoeften. Heb begrip voor elkaars verschillende verwerkingsstijlen. Ook al lijken deze wel haaks op elkaar te staan.
  • Plan dit soort gesprekken, zodat de ander weet: nu gaan we over kanker en de gevolgen spreken. Zo voorkom je dat je overvallen wordt of dat je de ander overvalt tijdens bijvoorbeeld een gezellig moment op een terrasje.
  • Is het moeilijk om met elkaar in gesprek te komen, durf dan om hulp te vragen. Bijvoorbeeld van de huisarts, de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg of een geestelijk verzorger. Merk je dat er veel oud zeer naar boven komt, bijvoorbeeld in verband met verlating, zoek dan professionele hulp.
  • Doe leuke dingen samen. Wat kan nog wel? Wat geeft jullie plezier?

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Dr. Christine Brouwer-Dudok de Wit

Klinisch psycholoog en psychotherapeut, de BOSgroep

Drs. Marijke Dierdorp-Schep

GZ-psycholoog, Ingeborg Douwes Centrum

Drs. Joanne van Walsem - van Bekhoven

Psycho-oncologisch therapeut, Helen Dowling Instituut

Drs. Joyce Vermeer

Psycholoog, Helen Dowling Instituut

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2018