Oorzaken van lymfoedeem bij kanker

Opslaan

Bij mensen met kanker kan lymfoedeem ontstaan door:

  • De behandeling, bijvoorbeeld door het verwijderen of bestralen van lymfeklieren
  • Groei van de tumor 
  • Uitzaaiingen in de lymfevaten of lymfeklieren

Lymfoedeem door de behandeling

Door bestraling of verwijdering van lymfeklieren gaat het lymfestelsel minder goed werken. Hierdoor kan lymfoedeem ontstaan. Dit kan snel na de behandeling zijn, maar ook nog jaren daarna.

Een operatie en een bestraling kunnen los van elkaar lymfoedeem veroorzaken. Ook als de arts alleen de schildwachtklier verwijdert, is er kans op lymfoedeem. De schildwachtklier is de lymfeklier die als eerste het lymfevocht uit de tumor opvangt.

Er is een groter risico op lymfoedeem wanneer er in een lymfegebied wordt geopereerd én bestraald. Het risico is ook groter wanneer er meer dan 3 lymfeklieren zijn verwijderd of bestraald.

Lymfestelsel

Op verschillende plekken in het lichaam zitten groepen lymfeklieren. Ze vormen samen met de lymfebanen het lymfestelsel. Belangrijke groepen lymfeklieren zitten in de hals (1), langs de luchtpijp (2), in de oksels (3), bij de longen (4), in de buikholte (5), in het bekken (6) en in de liezen (7).

Lymfoedeem door groei van de tumor

Lymfoedeem kan ontstaan wanneer de tumor doorgroeit in of rond de lymfeklieren. Of als de tumor zo groot is, dat lymfevaten in de verdrukking komen. Het lymfevocht kan dan niet goed meer worden afgevoerd. 

Lymfoedeem door uitzaaiingen

Lymfoedeem kan ook ontstaan door groei van uitzaaiingen in de lymfeklieren en vaten, of wanneer er van buitenaf druk op de lymfevaten ontstaat door uitzaaiingen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.