Nieuwe ontwikkelingen bij lymfoedeem

Opslaan

Op het gebied van de microchirurgie werken artsen aan verschillende technieken om de afvoer van lymfevocht te verbeteren. Deze behandelingen zijn nog experimenteel.

Tip: 
Laat je goed voorlichten als je zo’n behandeling overweegt. Kijk ook of er goede nazorg wordt aangeboden.

Lymfoveneuze anastomose (LVA) of lymfoveneuze shunt (LV-shunt)

Bij een lymfoveneuze anastomose (shunt) maakt de plastisch chirurg een bypass (omleiding) van lymfevaten naar nabijgelegen aderen om de verstopping heen. Het idee is dat het teveel aan vocht hierdoor weg gaat via de bloedvaten en de zwelling vermindert. De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving.

De behandeling is alleen mogelijk bij lymfoedeem in een arm of been. Voorwaarde is dat er nog een paar goede lymfevaten zijn.

Hoeveel dunner de arm of het been door de behandeling wordt, is voor elke patiënt anders. Soms verbetert er niets, of gebeurt dit pas na enkele maanden. Na de behandeling is het bijna altijd nodig om een Therapeutisch Elastische Kous te dragen.

In Nederland is deze behandeling mogelijk in het Maastricht UMC+ en het Radboudumc. Er is op dit moment onvoldoende overtuigend wetenschappelijk bewijs dat deze behandeling werkt bij lymfoedeem. Daarom vergoeden de zorgverzekeraars deze behandeling (nog) niet.

Transplantatie van gezonde lymfeklieren

Bij een lymfekliertransplantatie verplaatst de chirurg enkele gezonde lymfeklieren naar de plek waar de lymfeklieren niet meer werken. Daarna sluit hij ze aan op de bloedvaten die de lymfeklieren van bloed voorzien. 

In Nederland is deze experimentele behandeling mogelijk in het MUMC+. Er is nog onvoldoende bekend over de resultaten. Daarom vergoeden de zorgverzekeraars deze behandeling niet.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.