Doorwerken tijdens de behandeling?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Of je kunt doorwerken tijdens chemotherapie, bestraling of een andere behandeling tegen kanker, ligt aan je situatie. Twijfel je over stoppen of doorwerken? Vraag dan advies. 

Voel je je redelijk goed, dan kan werken een prettige afleiding zijn. Maar het kan ook zijn dat je te veel last hebt van de bijwerkingen en pas na de behandeling weer aan het werk kunt gaan. 

Tip: 
Vraag je behandelend arts, verpleegkundige of maatschappelijk werker in het ziekenhuis om advies over wel of niet doorwerken tijdens de behandeling. Je kunt ook de bedrijfsarts om advies vragen.

doorwerken bij kanker

Doorwerken 

Werk je tijdens de behandeling, let dan goed op de signalen van je lichaam. Vraag niet te veel van jezelf en neem op tijd rust. 

Wanneer je doorwerkt is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Bespreek met je werkgever en de bedrijfsarts wat jij nodig hebt om (deels) te kunnen blijven werken. Dat kan bijvoorbeeld een rustiger werkplek zijn, een ander takenpakket, meer pauzes of (vaker) thuiswerken.

Wacht niet af tot je werkgever met voorstellen komt, maar geef zelf aan wat je prettig vindt en nodig hebt. 

Stoppen

Werk je niet tijdens de behandeling, zorg dan voor regelmatig contact met je werkgever en collega’s. Misschien lukt het je om af en toe een kopje koffie te gaan drinken. Je kunt ook regelmatig even bellen of je collega’s per e-mail of via een blog op de hoogte houden. Geef aan wat je prettig vindt. 

Een goede band houden met je werk is belangrijk. Het maakt het makkelijker om na de behandeling weer aan het werk te gaan. Ook is er dan vaak meer begrip voor klachten als gevolg van de behandeling.

Slecht contact met je werkgever 

Verloopt het contact stroef? Of heeft je werkgever weinig begrip voor jouw situatie? Vraag dan hulp van de bedrijfsarts of van een bedrijfsarts consulent oncologie (BACO). 

Heb je het idee dat je werkgever je kwijt wil, win dan op tijd juridisch advies in. Lees verder over onbegrip, meningsverschillen of conflicten.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cobi Oostveen

Cobi Oostveen

Bedrijfsarts-consulent oncologie, zelfstandig

LinkedIn

illustratie-deskundige-vrouw

Dr. Angela de Boer

Onderzoeker, Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid

Foto Ton Jenner

Drs. Ton Jenner

Bedrijfsarts-consulent oncologie, Omtrend

Linkedin

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

illustratie-deskundige-vrouw

Gerrie Westeneng

Maatschappelijk werker, LUMC

illustratie-deskundige-vrouw

Mirjam van Belzen

Belangenbehartiger Kwaliteit van leven, NFK

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2019