Je collega heeft kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als je collega kanker heeft, hoe ga je daar dan mee om? Hoe kun je zo goed mogelijk rekening houden met deze collega op het werk? En twijfel je misschien of je bij je collega thuis langs kunt gaan?

Wil je graag langsgaan of bellen of kom je je zieke collega tegen op het werk, dan vraag je je misschien af hoe je met de situatie om moet gaan. 

Met collega’s heb je meestal een andere band dan met vrienden. Maar je ziet ze wel vaak en dus is er ook een band ontstaan. Als er zoiets heftigs gebeurt, kan het zijn dat je even moet zoeken naar een nieuw evenwicht.

Wat kun je zeggen?

  • Je kunt eerlijk tegen je collega zeggen dat je niet weet wat je moet zeggen. Geef aan dat je erg geschrokken bent. Of laat weten dat je veel aan hem of haar moet denken.
  • Vragen ‘Hoe gaat het?’ voelt misschien wat ongemakkelijk. In plaats daarvan kun je vragen ‘Hoe gaat het vandaag?’ of ‘Hoe gaat het nu?’ Dat maakt het voor de ander gemakkelijker te antwoorden.
  • Vraag de zieke collega naar wat hij of zij wil of nodig heeft. Wil deze over de ziekte praten of juist niet? Hoe kun je hem of haar helpen?
  • Je hoeft niet te begrijpen wat de ander doormaakt, maar je kunt er wel naar vragen. Het is goed om het eerlijk aan te geven als je dat moeilijk vindt. Veel mensen vinden dat niet makkelijk.

Tip: Praat er met andere collega’s over, probeer uit te vinden waar iedereen mee zit. Het helpt ook jou om beter om te gaan met de ziekte.

Wat je vooral niet moet doen

  • Je zieke collega negeren, uit angst om iets verkeerds te zeggen.
  • Je zieke collega geforceerd proberen op te vrolijken.
  • Je zieke collega buitensluiten van alledaagse dingen. 
  • Doen alsof er niets aan de hand is.

Lees ook: Hoe ga je om met iemand die kanker heeft?

Je collega keert terug op het werk

Sommige mensen met kanker blijven tijdens hun behandeling werken. Andere stoppen een tijdje met werken en keren na de behandeling weer terug.

Is je collega terug op het werk? Probeer je collega dan niet te ontlopen omdat je het moeilijk vindt. Neem zelf het initiatief tot contact. Vraag: ‘Hoe gaat het vandaag met je?” en luister met aandacht naar het antwoord.

Soms wil een zieke collega het liever niet over zijn of haar ziekte hebben op zijn werk. Het werk kan namelijk juist een plek zijn waar de collega even niet in de eerste plaats ‘patiënt’ is. Anderen vinden het juist prettig als collega’s belangstelling tonen. 

Het kan ook zijn dat je collega al veel mensen heeft gezien die dag, die naar de ziekte hebben gevraagd. Probeer elke keer af te tasten of je collega op het moment dat jij hem of haar ziet, zin heeft om erover te praten.

Tips

  • Vraag de zieke collega naar wat hij of zij wil en nodig heeft. Juist wel over zijn/haar ziekte praten of niet? En misschien nu niet, maar op een ander moment wel?
  • Een vaste contactpersoon op het werk kan een rol vervullen als veel collega’s vragen hebben. Die kan de rest dan informeren, waardoor de zieke collega niet steeds dezelfde vragen hoeft te beantwoorden.

Als je het moeilijk vindt

Misschien vind je het moeilijk om bij je zieke collega langs te gaan, deze te bellen of aan te spreken op het werk. Bijvoorbeeld omdat je niet weet wat je moet zeggen. Stuur dan een berichtje of kaartje. Zo laat je weten dat je aan hem/haar denkt.

Wees eerlijk dat je het moeilijk vindt. En dat je niet precies weet wat je moet doen. Dat zal de zieke collega vast goed begrijpen.

Herstellen van kanker kan lang duren

Herstellen na een behandeling kost vaak veel tijd. Je collega kan last hebben van vermoeidheid, concentratiestoornissen en/of psychische klachten. Ook als de behandeling al een tijd geleden is. Het is goed om hierop voorbereid te zijn. Verwacht niet te veel van je collega. En probeer ook niet een einddatum te koppelen aan het herstel. 

Tips

  • Hoe iemand anders zich voelt, is niet altijd te zien. Een opmerking als “Je ziet er goed uit” kan overkomen als “Je bent er weer helemaal”, terwijl je herstellende collega zich misschien nog niet zo goed voelt. Je kunt ook vragen: "Je ziet er goed uit, maar voel je je ook goed?"
  • Geef je collega de tijd om het werk weer op te pakken. Verwacht in het begin niet te veel. Het kan lang duren voordat je collega lichamelijk en geestelijk weer de oude is.
  • Vraag je collega of hij/zij hulp nodig heeft en zo ja, wat voor hulp.
  • Heb je het gevoel dat je werkdruk hoger is geworden door de ziekte van je collega? Bespreek dat dan met je leidinggevende.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Christine Brouwer-Dudok de Wit

Dr. Christine Brouwer-Dudok de Wit

Klinisch psycholoog en psychotherapeut, De BOSgroep

LinkedIn

Foto Joyce Vermeer

Drs. Joyce Vermeer

Systeemtherapeut en mindfulnesstrainer, Helen Dowling Instituut

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2018