Darmstoma

Opslaan

Een darmstoma wordt aangelegd als het niet (meer) mogelijk is om ontlasting via de normale weg kwijt te raken. Een stoma is een kunstmatige uitgang die uitkomt op de buik. Waar de anus een sluitspier heeft, heeft een stoma die niet. En dus kan ontlasting voortdurend uit de stoma naar buiten komen. Voor de opvang van ontlasting bestaan stomamaterialen.

Colostoma en ileostoma

Een darmstoma kan op bijna elke plek op de dunne en dikke darm worden aangelegd. Ligt de darmstoma op de dikke darm dan heet dat een colostoma. Een stoma op de dunne darm heet een ileostoma.

Pouch

Bij een pouch wordt de dunne darm op de anus 'aangesloten'. Er wordt een reservoir gemaakt omdat de ontlasting uit de dunne darm te dun is en eerst ingedikt moet worden. Dit heet een pouch of een ileoanale pouch.

Continent ileostoma

Nóg een optie is een continent ileostoma: de ontlasting wordt opgevangen in een onderhuids reservoir dat via een opening in de buik met een katheter leeg te maken is. Deze continent ileostoma wordt nauwelijks nog aangelegd, maar er zijn nog altijd mensen die zo'n stoma hebben.

Stomadragers laten hun stoma zien

De Stomavereniging heeft stomadragers opgeroepen om een foto te maken van hun stoma.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2014

Dit artikel is geschreven door Stomavereniging.

Met medewerking van

Dr. Naber, A.H.J. (MDL-arts), Veldink, A. (stoma-inco-wond-androconsulent), Dr. Ven, A. van de (chirurg)