Voorbereiding op de operatie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Gesprek met de stomaverpleegkundige

Voordat je geopereerd wordt, heb je een gesprek met de stomaverpleegkundige. Tijdens dit gesprek krijg je uitleg over de stoma en over wat een stoma betekent in het dagelijks leven. Je kunt de stomaverpleegkundige al je vragen stellen. Wij raden  aan om een naaste mee te nemen. Twee horen altijd meer dan één.

Plaats van de stoma?

De stomaverpleegkundige bespreekt  waar de stoma komt. Dit wordt op je buik afgetekend. Meestal komt een stoma rechts of links onder op de buik. Waar de stoma precies komt, hangt van allerlei zaken af. De stomaverpleegkundige zal je verschillende vragen stellen. Bijvoorbeeld over je levensstijl, beroep, religie, kleedgewoonten, hobby’s en sport, en of  je rolstoelgebruiker bent of een orthopedisch corset of beugel draagt. Maar ook de plooien op de buik hebben invloed op de plaatsbepaling.

Daarnaast is het belangrijk dat je de stoma zelf kunt zien. De afgetekende plaats is voor de chirurg een belangrijke markering waarvan alleen om medische reden wordt afgeweken. In een spoedsituatie ontbreekt de tijd voor een rustige plaatsbepaling. De chirurg kiest dan de beste plek, op basis van ervaring en medische mogelijkheden. 

Stomamateriaal uitproberen

Al voor de operatie bespreek je samen met de stomaverpleegkundige welk stoma materiaal het meest geschikt lijkt (tenzij er sprake is van een spoedsituatie). De stomaverpleegkundige zal je vragen of je voor de operatie alvast verschillende stomamaterialen wilt ‘uitproberen’. Zo weet je hoe het opvangmateriaal voelt en of de gekozen plek goed is.

Gesprek met de chirurg

Voorafgaand aan de operatie heb je een gesprek met de chirurg. Hij of zij controleert of alles duidelijk is. Heb je vragen, schroom niet om die te stellen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Ton Naber

Maag-darm-leverarts, Tergooi

illustratie-deskundige

Ada Veldink

Stoma-, continentie-, wond- en andrologieconsulent, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-arts-man

Dr. Anthony van de Ven

Chirurg, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door Stomavereniging

Laatste update: april 2017