Aanleg colostoma

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Er zijn 3 verschillende operatietechnieken om de colostoma aan te leggen. Welke techniek wordt toegepast, hangt af van je situatie en voorkeur. Bespreek dit met de chirurg en stomaverpleegkundige.

Eindstandig

Een eindstandig stoma heeft 1 opening waar de ontlasting uitkomt. Bij een eindstandig colostoma wordt het uiteinde van een aanvoerend dikke darm deel naar buiten gehaald, omgeslagen van binnen naar buiten en vervolgens aan de huid vastgehecht. Er komen ontlasting en lucht naar buiten.

Het kan zijn dat het einde van de dikke darm (endeldarm) nog in de buik aanwezig is. In dit geval kan er nog slijm via de anus naar buiten komen. Soms is dan een hersteloperatie mogelijk waarbij een nieuwe verbinding gemaakt wordt van de (dunne) darm met de endeldarm of anus.

Een eindstandig stoma is meestal blijvend, maar soms is een hersteloperatie mogelijk.

Eindstandig colostoma

© Stomavereniging/Karin Schwandt en Randy Beker

Eindstandig colostoma variant

© Stomavereniging/Karin Schwandt en Randy Beker

Dubbelloops

Een dubbelloops colostoma heeft 2 openingen: één voor de ontlasting en één voor het slijm. Bij een dubbelloops stoma haalt de chirurg een dunne darmlis door een opening in de buik naar buiten. Deze darmlis wordt geopend en aan de huid gehecht. Er bevinden zich nu een aan- en afvoerend deel naast elkaar. Het stuk darm waar geen ontlasting langs komt, blijft slijm produceren dat afgevoerd moet worden.

Het slijm, geproduceerd door het resterende afvoerende darmdeel, kan ook op de natuurlijk weg via de anus naar buiten. Dit lijkt dan op lichtgekleurde ontlasting. Soms wordt het afvoerende darmdeel waar het slijm uitkomt onder de huid gehecht zodat er maar 1 opening zichtbaar is.

Een dubbelloops stoma kan tijdelijk, maar ook definitief worden aangelegd. Een dubbelloops stoma wordt aangelegd als de darm tot rust gebracht moet worden.
 

Dubbelloops colostoma

©Stomavereniging/Karin Schwandt en Randy Beker

Spoelen: Malone-stoma of MACE

Een Malone- of MACE-stoma is een stoma waarmee de darm kan worden gespoeld. Deze stoma is dus niet bedoeld om ontlasting kwijt te raken. Er wordt een opening in de darm gemaakt die in contact staat met de buik. Daarin wordt een katheter gebracht waardoor de darm vanaf die plek gespoeld kan worden. Na een aantal weken wordt de katheter vervangen door een plastic dopje (button) dat open en dicht kan. Er wordt dan een slang op de stoma aangesloten.

Een Malone-stoma wordt aangelegd bij mensen met obstipatieklachten of juist incontinentie door een slecht werkende endeldarm. Het uiteinde van de blinde darm (appendix) wordt door de buikwand naar buiten gebracht. Dit wordt een Malone-stoma genoemd.
 

Malone stoma

© Stomavereniging/Karin Schwandt en Randy Beker

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Ton Naber

Maag-darm-leverarts, Tergooi

illustratie-deskundige

Ada Veldink

Stoma-, continentie-, wond- en andrologieconsulent, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-arts-man

Dr. Anthony van de Ven

Chirurg, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door Stomavereniging

Laatste update: april 2014