Wat is er te doen aan cognitieve problemen?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er bestaan nog geen medicijnen tegen cognitieve problemen. Wel kun je beter leren omgaan met problemen met denken, onthouden of concentreren. Wanneer je er in het dagelijks leven veel last van blijft houden, kun je professionele hulp krijgen via je huisarts of arts in het ziekenhuis.

Cognitieve klachten gaan vaak samen met andere klachten, bijvoorbeeld vermoeidheid, angst of depressie. Het is belangrijk om dit soort klachten eerst aan te pakken; zelf of met hulp van een zorgverlener. Wanneer deze klachten afnemen, zullen de cognitieve klachten vaak ook minder worden.

Heb je last van vermoeidheid, angst of depressie, dan kun je dit bespreken met je huisarts of behandelaar in het ziekenhuis. Hij of zij kan je advies geven wat je zelf kunt doen om je klachten te verminderen. Meer bewegen is vaak een goede eerste stap. Lees verder over sport en bewegen bij kanker.

Je kunt ook vragen om een verwijzing naar bijvoorbeeld een psycholoog of maatschappelijk werker. Vraag om iemand die ervaring heeft met het werken met kankerpatiënten.

Professionele hulp bij cognitieve klachten

Wanneer je veel last hebt van cognitieve klachten, kun je professionele hulp krijgen. Je behandelend arts of een neuropsycholoog brengt dan eerst samen met jou in kaart waar je in het dagelijks leven tegen aanloopt. Daarna kun je een behandeling krijgen die cognitieve revalidatie heet.

Wat is cognitieve revalidatie?

Bij deze behandeling leer je taken op een andere manier uit te voeren dan gebruikelijk, zodat je minder last van de cognitieve problemen hebt in het dagelijks leven.

Je leert bijvoorbeeld om te gaan met je beperkingen door herinneringsbriefjes, een agenda of een app te gebruiken. En door spullen altijd op een vaste plek te leggen. Daarnaast leer je strategieën die te maken hebben met concentreren, visualiseren en associëren (bijvoorbeeld ezelsbruggetjes maken om je dingen te herinneren).

Cognitieve revalidatie is een behandeling die bewezen effectief is. Uit onderzoek blijkt dat cognitieve revalidatie beter werkt dan zogenaamde ‘braintrainingen’.

Waar kan ik terecht voor cognitieve revalidatie?

Voor deze behandeling kun je terecht bij een neuropsycholoog, een cognitief trainer of een ergotherapeut met een specialisatie in cognitieve problemen. Op de website van de Society for Cognitive Rehabilitation Nederland vind je een lijst van gecertificeerde therapeuten en assistenten per provincie.

Video: Wat is er te doen aan cognitieve problemen?

De behandelend arts en/of neuropsycholoog kan samen met de patiënt in kaart brengen waar deze tegen aanloopt in het dagelijks leven. Op die manier kan de patiënt strategieën ontwikkelen waardoor hij of zij minder last heeft van cognitieve problemen. Revalidatiearts Kirsten Nienhuys en klinisch neuropsycholoog dr Chantal Geusgens leggen uit hoe dit werkt. (Bron: AVL)

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Sanne Schagen

Klinisch neuropsycholoog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2020