Angst bij kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Kanker krijgen is een ingrijpende levensgebeurtenis. Het kan je uit evenwicht brengen en ervoor zorgen dat je je bedreigd voelt. Veel mensen brengen kanker ook in verband met de dood. 

Er komt veel op je af: onderzoeken, behandelingen, de controles in het ziekenhuis. Dat brengt spanning en onzekerheid met zich mee. Ook kan er veel veranderen, zowel op lichamelijk, psychisch, sociaal als financieel gebied. 

Dat je je angstig voelt, is begrijpelijk. Angst is een normale reactie op alles wat je overkomt en wat je meemaakt. Veel mensen met kanker zijn bang. De een heeft er meer last van dan de ander. Ook dat is normaal, want ieder mens en iedere situatie is verschillend. 

Lees wat je kunt merken aan je lichaam als je angstig bent.

Angst

Angstig? Praat erover

Het kan helpen om met anderen over je angst te praten. Met naasten, met lotgenoten of met iemand van de kanker.nl Infolijn. Zij kunnen je  steunen of je tips en adviezen geven. 

Voel je je vaak angstig? Of heb je langere tijd last van angst, bijvoorbeeld thuis, in relaties of op je werk? Bespreek dit dan met een zorgverlener. Je kunt hiervoor terecht bij:

  • je  huisarts
  • de praktijkondersteuner van je huisarts voor de GGZ (POH-GGZ)
  • je behandelend arts of verpleegkundige

Deze kan je misschien geruststellen en je tips geven voor het omgaan met angst. Je kunt ook een doorverwijzing krijgen naar een andere hulpverlener.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige-vrouw

Drs. Marijke Dierdorp-Schep

GZ-psycholoog, Ingeborg Douwes Centrum

Foto Judith Prins

Prof. dr. Judith Prins

Klinisch psycholoog, Radboudumc

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2018