Zo vond Chantal passende hulp bij kanker

Dit interview is afgenomen in januari 2020. Chantal is op 18 augustus 2020 overleden. Lees hier haar laatste blog.

Chantal van der Meijden kreeg in maart 2019 te horen dat ze slokdarmkanker heeft. Na de goede revalidatie in het ziekenhuis, viel ze thuis in een gat. Revalideren is belangrijk wist ze, maar hoe vind je passende hulp bij jou in de buurt?

Tekst: Christi Waanders

Chantal“In maart 2019 kreeg ik te horen dat ik slokdarmkanker had. Tijdens een grote operatie zijn vervolgens mijn slokdarm en twee derde van mijn maag verwijderd. Van het restant van mijn maag hebben ze een nieuwe slokdarm gemaakt, een buismaag. Tijdens de 10 dagen in het ziekenhuis ben ik heel goed begeleid. Ik herstelde vlot en mocht al snel weer vast voedsel eten.

Stembandverlamming

Wel had ik een stembandverlamming. Dat gebeurt vaker na zo’n operatie. Ik kon alleen maar heel zachtjes en met hoge stem praten. Toen dat na 6 weken nog niet over was, heb ik zelf om een logopedist gevraagd. De chirurg gaf me een verwijzing, maar je moet er dan zelf een zoeken. Uiteindelijk vond ik een kundig logopedist in mijn woonplaats. Binnen 3 maanden had ik mijn eigen stem weer terug.

De begeleiding in het ziekenhuis was top. De revalidatie daar was hartstikke goed. Maar dan kom je thuis en dan moet je het zelf maar bedenken. Ik had geluk dat het voorjaar was. Dan ga je wel naar buiten.

Zelf hulp zoeken

Omdat ik zelf in de zorg werk, weet ik hoe belangrijk revalideren is. Je moet weer conditie opbouwen, en daar moet je een goed plan voor hebben. Daar heb je hulp bij nodig. En dus ben ik zelf op zoek gegaan naar een fysiotherapeut. Ik kwam uiteindelijk terecht bij een praktijk gespecialiseerd in fysiotherapie voor oncologische patiënten.

Vind hulp op kanker.nl

Vanuit het ziekenhuis kreeg ik een formulier mee met websites die informatie gaven over kanker. Kanker.nl stond er ook bij. De website van kanker.nl sprak mij erg aan en na wat rondkijken op de website kwam ik de verwijsgids tegen. Wat mij betreft gaat deze verwijsgids nooit meer van de website af, het scheelt veel zoeken. Het is zo belangrijk dat je bij de juiste praktijk komt.

Quote Chantal: op kanker.nl vind je passende hulp bij jou in de buurt

Therapeutisch

Op de website van kanker.nl heb ik al snel een account aangemaakt en ben daar gaan bloggen. Ik had enorme behoefte om alles van me af te schrijven wat me allemaal overkwam. Dat was voor mij heel therapeutisch. Wat ook hielp: ik vond er mensen die hetzelfde meemaakten. Die hebben aan een half woord genoeg.

Anderen helpen

En nu ik alles achter de rug heb, kan ik anderen weer helpen. Ik vertel bijvoorbeeld wat een buismaag-operatie inhoudt, hoe het bij mij is gegaan. En ik kan tips geven. Dat is het mooie aan kanker.nl. In eerste instantie hielp ik mezelf, nu help ik anderen.

Ik realiseer me dan ook dat ik er nog goed af ben gekomen. Je kunt nog zoveel meer complicaties krijgen. Dat maakt me enorm dankbaar. Ik leef nu nog dichter bij God dan voor ik ziek werd en geniet heel bewust van alle mooie momenten in mijn leven. Ik ben elke dag zo blij dat ik mag leven.”

Vind zelf ook hulp bij kanker