Tonnie Bosch (68) ging in 2015 met rugpijn naar de dokter. Niet veel later kreeg hij de diagnose uitgezaaide prostaatkanker. De uroloog gaf hem nog een half jaar. Gelukkig viel dat mee. Tonnie: “Ik ben er nog steeds. Sterker nog: ik voel me heel goed.”

Tonnie heeft de afgelopen jaren heel wat behandelingen gehad: van chemotherapie tot injecties om zijn botten sterker te maken. Al die tijd is hij blijven sporten om zijn lichaam zo fit mogelijk te houden. Sinds een half jaar doet hij mee aan een wetenschappelijk onderzoek naar uitgezaaide prostaatkanker. “Hij krijgt weer chemo, maar daar heeft hij weinig bijwerkingen van,” vertelt zijn vrouw Ria. “Daar ben ik blij om.”

Corona

Het coronavirus heeft ook impact gehad op het leven van Tonnie en Ria. Maar het belet hen niet om te genieten van hun kinderen en kleinkinderen. Ria: “De eerste paar maanden waren we heel voorzichtig. We lieten niemand binnen en zwaaiden door de achterdeur naar onze kleinkinderen. Dat hebben we losgelaten. Onze kinderen en kleinkinderen zijn heel belangrijk voor ons. Ze komen nu gewoon weer op bezoek.”

Sport als medicijn

Voor Tonnie is sporten heel belangrijk. Hij is altijd al sportief geweest en kanker was voor hem geen reden om daarmee te stoppen. ”Ik doe vooral aan fietsen en krachttraining. Dat houdt me fit. Volgens mijn oncoloog is het ook de reden dat ik weinig bijwerkingen heb van de chemo. En dat klopt, ik voel me heel goed.”

Tonnie vond het vreselijk toen de sportschool in maart dicht moest. Gelukkig vond hij een fysiotherapiepraktijk waar hij wel terecht kon. Daar traint hij nu 3 keer in de week onder begeleiding van een fysiotherapeut. “De fysio heeft een oefenschema voor me gemaakt, zodat ik alle belangrijke spiergroepen train,” vertelt Tonnie. “Zo kan ik goed opbouwen. Hij staat ook regelmatig naast me als ik oefen en vraagt hoe het met me gaat. Die een-op-een begeleiding vind ik heel prettig.”

2021

Hopelijk raakt het coronavirus in 2021 wat meer op de achtergrond en is reizen weer mogelijk. Tonnie: “Dan willen we 6 of 7 weken met onze camper naar Spanje. Van de oncoloog mag het, dat hebben we al afgestemd. Natuurlijk blijf ik sporten in deze periode. Fietsen, wandelen en zwemmen. Ik kijk er enorm naar uit.”

De tips van Tonnie:

  • Ga sporten. Als je fit bent, heb je minder last van de bijwerkingen van chemotherapie.
  • Laat je begeleiden door een fysiotherapeut. Die kan goed inschatten wat je aankunt.
  • Eet gezond.

Kom in contact met Tonnie en Ria via hun profiel op kanker.nl.