Het verhaal van Tom

TomMarjo

Tom (69) kreeg in 2013 de diagnose prostaatkanker. Hij had goede hoop dat hij met een operatie en 35 bestralingen genezen zou zijn. Maar toen een arts zei dat hij de zeventig waarschijnlijk niet zou halen, werd Tom onzeker en angstig. Op kanker.nl vond hij steun en inspiratie. “Ongelooflijk hoe positief anderen kunnen schrijven over hun ziekte.”

“Ik heb eigenlijk veel te laat informatie gezocht over mijn ziekte. Misschien zat ik in een ontkenning of was ik teveel in shock? Maar toen mijn operatie en bestraling in 2013 niet hielpen, werd ik pessimistisch. Er was een deeltje van de tumor achtergebleven. In dat stadium was een hormoonkuur de enige optie.

Hierdoor zou het langer duren voordat de kanker zich zou openbaren. Maar wanneer? En hoe? Al mijn hoop was weg. Een goede vriendin met borstkanker zei: ‘Waarom ga je niet bloggen op het platform kanker.nl? Met haar blogs kon ze haar hart luchten en steun krijgen van lotgenoten. Tot de dag van vandaag ben ik dankbaar voor haar advies. Ze heeft gelijk; door van me af te schrijven, kan ik mijn gedachtes ordenen en mijn gevoelens verwerken. Het heeft me echt geholpen in mijn proces van acceptatie.”

Uitlaatklep
“Kanker.nl is echt mijn uitlaatklep in mijn ziekteproces. Ik blog over allerlei zaken rondom mijn ziekteproces. Soms over een artsbezoek, de uitslag van een PSA-meting of hoe ik omga met klachten zoals incontinentie en vermoeidheid. Ook mijn eigen songteksten plaats ik op mijn blog. Door de ellende raak je kennelijk andere bronnen aan. Primair schrijf ik voor mezelf, maar mijn blogs worden veel gelezen dus hopelijk steun ik andere mannen hiermee. Mannen zijn niet zulke praters, ook online geven we minder reacties op blogs dan vrouwen, denk ik. Wij delen vooral informatie en tips.”

Psycholoog
“Elke dag kijk ik wel even op kanker.nl. Zijn er nog nieuwe gesprekken? Wil ik ergens op reageren? Ook volg ik een aantal mensen met prostaatkanker. Sommigen zitten al in een andere fase, dan weet ik wat me te wachten staat.

Of ik lees handige tips in een blog waarmee ik aan de slag kan gaan. Zo ben ik een keer naar een psycholoog gestapt toen iemand schreef er zelf veel baat bij te hebben gehad. Dat was een goede tip.”

Onzekerheid
“Het leven met onzekerheid, vind ik het zwaarst. Je kunt tegen van alles vechten, maar als kanker doorzet, dan verlies je. De dood is een feit, daar ben ik eigenlijk niet zo bang voor. Wel voor de aftakeling. Wat staat me te wachten? Hoe zal ik erop reageren? En mijn omgeving? De blogs op kanker.nl hebben me geleerd om wat positiever te denken. Sommige mensen maken zoveel ellende mee, dat is met geen pen te beschrijven. Dan lopen de tranen over mijn wangen. En toch kunnen ze dan zo’n positief verhaal neerzetten! 

Lees hier hoe zijn vrouw Marjo met zijn ziekte omgaat

Bekijk hier de blogs van Tom op kanker.nl