Haptotherapie en yoga bij kanker

Paulien

Een geschonden en haperend lichaam na kanker, hoe ga je daarmee om? Paulien (53) had baat bij haptotherapie en yoga. Daardoor kon ze weer contact maken met haar lichaam.

Tekst: redactie kanker.nl, december 2020

Paulien: “Kanker speelt een grote rol in mijn familie. Mijn vader en zus zijn er op jonge leeftijd aan overleden. Zelf kreeg ik in 2016 lobulaire borstkanker.

Ik bleek een erfelijke genmutatie op het CDH1-gen te hebben. Als vrouw heb je dan een verhoogd risico op lobulaire borstkanker en op diffuse maagkanker. Van mijn arts kreeg ik het advies om mijn maag preventief te laten verwijderen. Net op tijd, want daar bleken al kankercellen in te zitten.

In 1 jaar tijd heb ik 3 grote operaties gehad. Eerst ging mijn ene borst eraf, toen de andere, en tot slot werd ook mijn maag verwijderd. Dat was heel heftig. Na de laatste operatie kreeg ik last van een slepend been. Niet veel later kon ik nauwelijks meer lopen en praatte ik wartaal. De neuroloog noemde het een functionele neurologische stoornis: ‘De hardware is in orde, maar de software hapert af en toe’. Misschien was het een reactie op alles wat ik had meegemaakt.

'De haptotherapeut heeft mij weer leren voelen: dit ben ik, dit voel ik, en dit is mijn lichaam.'
 

Haptotherapie

Ik volgde een revalidatietraject in het ziekenhuis. Dat verliep minder goed dan ik gehoopt had. Ik trainde onder begeleiding van een fysiotherapeut, maar mijn lijf werkte niet mee. De revalidatiearts heeft me toen naar een haptotherapeut verwezen. Dat bleek een goede zet te zijn.

De haptotherapeut heeft mij weer leren voelen. Dat was echt nodig, want tijdens mijn ziekteproces had ik steeds meer afstand genomen van mijn lichaam. Het was niet meer van mij. Er werd in medisch-technische termen over gepraat en elke aanraking was doelgericht en functioneel. Door de therapie kwam ik weer in contact met mijn lichaam.

Yoga-retraite

In het inloophuis hoorde ik goede verhalen over een centrum in de Achterhoek waar ze retraites aanbieden voor kankerpatiënten. De yoga-retraite van moed en mededogen leek me wel wat. In de folder las ik een zin die me meteen aansprak: Mededogen met jezelf en met je ziekte, met je lichaam dat veranderd en verzwakt is. Het was precies wat ik nodig had.

De tweede dag staat me nog helder voor de geest. Toen voelde ik me voor het eerst weer één geheel: lichaam, geest en ziel. Een bijzondere ervaring. Mensen zagen het ook aan mij. Ik bewoog anders, liep anders, en had een andere uitstraling.

Aandacht voor je lichaam

Het belangrijkste wat ik tijdens deze midweek geleerd heb, is stilstaan bij mijn lichaam en het aandacht geven. Dat helpt bij pijn, maar doet ook iets met mijn geest. Het maakt me rustiger.

Ademhalingsoefeningenvisualisatieoefeningen en yoga-houdingen zijn nog steeds deel van mijn dagelijkse routine. Ik probeer elke dag aan yoga te doen. Het heeft me veel gebracht."

Tips van Paulien:

  • Begin met een zachte vorm van yoga. Dat helpt om bij jezelf te komen.
  • Doe dagelijks ademhalingsoefeningen.
  • Gun jezelf een yoga-retraite. De kosten vallen mee.

Wil je in contact komen met Paulien? Bekijk haar profiel op kanker.nl.
 

Gedicht Paulien