Sporten en bewegen bij chemotherapie

15 juli 2013 om 19.15,
gewijzigd 28 augustus 2014 om 08.59

Inspanning en chemotherapie, gaat dat samen? Nog niet zo heel lang geleden werd vooral rust aangeraden, daarna kreeg je Herstel en Balans voor ná de behandelingen. Dat was al een hele verbetering. Maar sporten in de periode van de behandelingen, is dat wel een goed idee?


In deze discussie mag je al je ervaringen, meningen, tips vertellen en al je vragen stellen. Ik ben heel benieuwd!

12 reacties

Ja! Ik heb zelf ervaren hoeveel sporten/bewegen kan betekenen voor een kankerpatiënt tijdens chemotherapie; niet alleen fysiek, maar zeker ook mentaal. Wel is goede begeleiding ontzettend belangrijk. Zelf heb ik eerst in het ziekenhuis begeleid gesport (2x 1 uur in de week met een groepje kankerpatiënten onder begeleiding van fysiotherapeuten) en vervolgens via een sportplan op maat van stichting Tegenkracht (www.tegenkracht.nl). Indien iemand hier vragen over heeft, dan beantwoord ik die graag!
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Hallo Martijn,
Mooi dat je zo duidelijk hebt ervaren wat sporten/bewegen voor je kan doen, juist ook tijdens chemotherapie!
Kun je iets meer vertellen over wat je deed, ook mentaal?

En kun je iets meer vertellen over het sportplan van Tegenkracht?
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Beste Margriet, sorry voor de late reactie. Had verwacht automatisch mail te krijgen als er op je wordt gereageerd, maar dat staat uit bij mij, of ontvang ik niet.

Sport moet je in dit geval ook ruim opvatten. Sport/bewegen moet natuurlijk wel kunnen. De onderzoeken uit dit artikel zijn m.n. gebaseerd op chemotherapie bij borstkanker.

Goede begeleiding is het belangrijkst: wanneer bewegen helemaal niet gaat, en je bijv. niet je bed af kunt komen, is sporten uiteraard niet haalbaar. Toch zou het ook dan goed zijn om samen met bijv. een fysiotherapeut te kijken wat wel mogelijk is. En soms moet je dan tot de conclusie komen, dat het niet mogelijk is.

Goed te horen dat je profijt hebt gehad aan herstel en balans!
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik vat sport/bewegen ook ruim op. 
Het raadplegen van een fysiotherapeut is niet mijn eerste prioriteit wanneer ik doodziek ben van een hepaalde chemo (denk aan overgeven, botpijn, flauwvallen). Met een ander soort kuur heb ik veel minder bijwerkingen en lig ik niet de hele dag in bed. Dan zal sporten vast goed zijn en helpen bij het herstel. Maar fysiotherapeuten hebben 'makkelijk praten', die zien die groep doodzieke patiënten niet. 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik heb ook goede ervaringen met Tegenkracht! Bij toeval kwam ik het ergens tegen. Later zag ik ze ook met een stand op een bijeenkomst voor kankerpatienten. Ze timmeren aan de weg! Je hebt een eigen bijdrage van € 50,- per maand. Sommige kosten worden worden vergoed door de Zorgverzekering, de rest legt Tegenkracht bij. Om dit te kunnen doen worden er allerlei evenementen georganiseerd om geld te genereren. Prachtig initiatief!
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Inspanning en chemotherapie horen juist samen te gaan. Hoe eerder je start met behoud van je energie, hoe minder je uiteindelijk verliest. Uiteraard wel alles op eigen nivo. Op dit moment zie je in ziekenhuizen langzaam het onco-move programma komen, wat inhoudt dat je beweegt tijdens de chemotherapie, als onderdeel van de behandeling.

Uit wetenschappelijk onderzoek (heb zelf een artikel hierover geschreven, nog niet gepubliceerd) blijkt dat bewegen tijdens chemotherapie zeker niet leidt tot meer klachten. Het is niet gevaarlijk! Maar volg altijd je gevoel. Bewegen tijdens chemotherapie leidt tot een betere kwaliteit van leven, minder fysieke klachten en uit 1 onderzoek bleek zelfs dat mensen die bewegen tijdens de chemotherapie de kuren beter volhielden t.o.v. mensen die niet bewegen tijdens chemotherapie.

Meer informatie over onco-move (programma IKNL) is te vinden op www.oncomove.nl
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hoi allemaal,

heb net mijn 4de chemo gehad, krijg er in totaal 6. Voor de chemo's had ik een topconditie, was drie keer in de week aan het hardlopen.  Nu is alle conditie door het putje weggespoeld. Bij toeval heb ik ontdekt dat het mogelijk is om onder begeleiding van een fysiotherapeut in water van 30 graden te trainen. Het is helemaal top,  ook al kanje bijna niets je traint ieder op eigen niveau.

ik heb veel last van mijn buik, maar door het warme water kan ik weer ontspannen. En minder zwaartekracht maakt dat ik makkelijker kan trainen. Wou ik jullie toch niet onthouden.

groetjes,

mirjam (38 jaar)
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hoi Rene,

In dit geval wordt het aangeboden bij het zwembad in Schijndel. De fysiobegeleiding wordt verzorgt door Mednet. Zij hebben ook een website. Maar volgens mij moet dit ook op andere plaatsen mogelijk zijn. Ik hoop dat je er iets aan hebt. 
Groetjes,

Mirjam
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik heb ook gesport bij Mednet. Het zwemmen werd (toen nog) niet aangeboden. Het werd fitness, maar eerlijk gezegd viel de persoonlijke begeleiding nogal tegen...
Ik boekte ook geen vooruitgang en ben er mee gestopt. :-(
Bij toeval zag ik een advertentie van Co-Eur. Zij bieden een totaalprogramma vanuit 3 divisies: Psychologische begeleiding, Voeding (dietist) en Bewegen (fysiotherapie)
Dit traject is eigenlijk opgezet voor mensen met obesitas (overgewicht) vanuit de universiteit van Maastricht en wordt vergoed uit de basisverzekering. Met een BMI van minimaal 33 kun je deelnemen. Ook de partners worden erbij betrokken. Voor een groep van (ex)-kankerpatienten (niet te mager) is dit een hele goeie optie!
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Hallo

Ik sport ook onder de chemo behandelingen ...twee keer in de week een klein uurtje bij de fysio in het ziekenhuis.

Langzaam aan met als doel behoudt van conditie ...dit houd in de praktijk in de "slechte week" behouden van behaalde conditie en in de goede weken verbeteren conditie ....het bevalt me erg goed en daarnaast is het een leuke groep waar je af en toe ook je "ei" kwijt kunt.


Gr A Bessems

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Beste Angelbes,

Goed van je dat je ook tijdens de zware periode van chemo behandelingen de discipline op kunt brengen om te gaan  sporten.

Doe het maar rustig aan: alles wat het opbrengt is meegenomen.

Ik wens je erg veel sportplezier en fijne ontspanning met je "maatjes" en veel sterkte met de behandelingen.

Hartelijke groeten Poem.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51