Inspanning bij ziekte is onbetaalbaar

Openbaar gesprek
20 augustus 2019 om 07.10,
gewijzigd 20 augustus 2019 om 07.10
302 x gelezen

Mijn ervaringen met bewegen tijdens ziekte zijn onbetaalbaar. Ik werd heel snel heel ziek, zelfs bukken om het voerbakje van de hond te vullen was me al te veel. Toch bedacht ik elke dag een passende activiteit, meestal wandelen, met de gedachte: ik wil zo prettig mogelijk doodgaan en mocht ik nog zware behandelingen krijgen dan wil ik die zo goed mogelijk kunnen doorstaan. Het bleek dat inspanning veel meer goeds deed dan ik ooit had kunnen bedenken. Daar heb ik recentelijk deze blog over geschreven:

Fietsen-naar-de-chemo-das-toch-logisch

Veel zorgverleners voelen zich hieronder nog ongemakkelijk. Het gevoel dat het tegennatuurlijk is mag wat mij betreft snel verdwijnen. Gewoon blijven bewegen is goed, maar specifieke (kracht)training schijnt nog beter te zijn. En dan niet alleen pas als revalidatie, ook vóór en tijdens behandelingen. Dit wordt in Maxima Medisch Centrum al beperkt toegepast met veel succes, geloof ik. Zij noemen het prehabilitatie (vanuit het Engels 'rehabilitation'), ik zou het prevalidatie willen noemen, gewoon Nederlands.

Hoeveel is verstandig? Mijn belangrijkste criterium was niet hoe zwaar de inspanning was (want die was altijd loodzwaar), maar de hersteltijd. Was die een paar uur, dan kon er nog wel een schepje bovenop. Maar bij twee dagen ging ik minderen. Dat wisselde met de dag en de fase. 'Luister naar je lichaam' wordt vaak gezegd. Dat is bij kanker niet de beste strategie, want door bv cachexie wil dat lichaam überhaupt niks (zie ook mijn blog Luisteren).

6 reacties

Ik ben het helemaal met je eens. In het Erasmus MC waar ik was opgenomen voor de chemo's stond een hometrainer. Daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt. Het bewegen heeft mij zeker geholpen om er doorheen te komen. 

Groetjes Mieke

Laatst bewerkt: 20/08/2019 - 11:44

Eens. Helaas was men in het lokale Groene Hart Ziekenhuis  in 2015 nog niet zo ver.  Ik heb destijds expliciet gevraagd om een hometrainer tijdens het infuus, maar dat mocht niet.   Vervolgens heb ik voorgesteld dat ik dan wel met de infuuspaal naar de afdeling revalidatie zou lopen, maar dat werd ook afgewezen omdat het personeel van chemozaal natuurlijk de verantwoordelijkheid droeg voor mijn welzijn.     En voor wie nu denkt dat ik een of andere afgetrainde ex-topsporter was toen mijn behandeltraject begon... die heeft het mis. Prevalidatie werkt ook bij chirurgie voor b.v. darmkanker trouwens.

Laatst bewerkt: 20/08/2019 - 12:42

Van harte eens.

We gaan volgend jaar juni inmiddels voor de zesde keer met een team van kanker.nl de berg op met Alped'HuZes. Ik zou zeggen: ervaar het eens. Het blijft, naast alle beweging om te trainen en de inspanning op de dag zelf, zelfs voor oudgedienden zoals ik elke keer weer indrukwekkend. Met altijd naast verdriet en ontroering ook de vrolijkheid en warmte.

Fietsen, rennen, wandelen, handbiken, alles is mogelijk. Of ga mee als vrijwillig(ster)

Na de afsluiting van het lopende actiejaar in sept/okt post ik meer informatie over ad6 en ons team.

Wil je daar niet op wachten en wil je je nu al aanmelden of aan de mailinglist worden toegevoegd, dan geef maar een seintje via PB, mail: h.r.otten@gmail.com of bel: +31634993562

En voel je vrij dit bericht te delen met anderen waarvan je denkt dat ze wellicht mee willen doen.

Sportieve groet,

Herman Otten

herman2709

Laatst bewerkt: 20/08/2019 - 17:03

Mooi om te lezen! Ik weet nog niet wat me te wachten staat, maar mocht ik behandelingen nav zaadbalkanker moeten krijgen ga ik zeker door met bewegen/sporten!

Nu loop ik redelijk makkelijk de 5km onder een half uur. Wat de toekomst brengt, die 5km wil ik voor ogen blijven houden. 😀😎

Laatst bewerkt: 21/06/2020 - 14:53

Beste RogerK, Veel sterkte.

Houd er wel rekening mee dat je sportieve niveau heel anders kan komen te liggen. De uitdaging is om je zelf niet te veel en niet weinig te belasten, terwijl je belastbaarheid met de dag schommelt. Een blokje wandelen kan al een topprestatie zijn.

Dus beter niet de prestatie als leidend gebruiken (teleurstelling ligt op de loer), maar wel bv 'hersteltijd'. Wat heb je ervoor over: 1 dag op apegapen liggen of 2 dagen?

hg, AnitaK

Laatst bewerkt: 22/06/2020 - 12:59

Dank je Anita! Het zal idd anders zijn als er echt behandelingen nodig zijn. In mijn hoofd wil ik zo graag..😊.... dank je voor de tip; balans zoeken.

Laatst bewerkt: 23/06/2020 - 19:59