Stel je vraag over slokdarm- en maagkanker aan Prof. R. van Hillegersberg van het UMC Utrecht

8 mei 2018 om 14.45,
gewijzigd 4 december 2018 om 16.45

Hieronder kun je een vraag stellen over slokdarm- en maagkanker aan een team onder leiding van Prof. R. van Hillegersberg van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Waarover kun je vragen stellen?

  • Alle vragen die je hebt over slokdarm- en maagkanker mogen hier gesteld worden.
  • In de antwoorden zal nóóit een behandeladvies gegeven worden.
  • Het antwoord is gericht op het geven van informatie. Soms om te bevestigen wat je al weet, dan weer om je te helpen met het formuleren van vragen die je kunt stellen aan je eigen arts.

Let op!

  • Je krijgt hier geen antwoord op vragen waarin je om een tweede mening/second opinion vraagt over je persoonlijke behandelsituatie of diagnose.
  • Houd er rekening mee dat de informatie die je op deze plek krijgt, nooit in de plaats mag komen van een consult bij de arts.
  • De medewerkers van de Kanker.nl Informatielijn bekijken de gestelde vraag als eerste en zullen-minder complexe vragen beantwoorden.

Wie kunnen vragen stellen?
Alleen als je deelnemer bent van Kanker.nl, kun je een vraag stellen aan een professional. Ben je nog geen deelnemer, meld je dan aan.

Hoe kun je een vraag stellen?
Stel je vraag door hieronder op Reageren te klikken en je vraag te stellen. Je krijgt het antwoord vervolgens als reactie op je vraag.

Wat geeft het beste resultaat?

  • Je stelt je vraag zo duidelijk mogelijk. Bedenk vooraf wat je precies wil weten en wat belangrijk is om te vertellen over je ziektegeschiedenis.
  • Het team o.l.v. Prof. R. van Hillegersberg geeft in principe binnen 5 werkdagen antwoord, tenzij anders aangegeven.
  • De vraag is zichtbaar voor andere bezoekers.
  • Andere deelnemers kunnen ook reageren op jouw vraag. De professional kan deze reacties betrekken in het antwoord.
  • Nadat de vraag beantwoord is, wordt de vraag ‘gesloten’. Maar, vraag én antwoord zullen beschikbaar blijven voor andere bezoekers van Kanker.nl.

Disclaimer

33 reacties

Geachte heer van Hillegersberg,

ik ben mei vorig jaar geopereerd aan slokdarmkanker en heb toen buismaag gekregen. Ik heb daarna weinig klachten gehad en heb mijn oude leven weer normaal opgepakt weliswaar met een paar beperkingen.
Mijn vraag luid: ik hoor dat in sommige ziekenhuizen men regelmatig een scan uitvoert bij de 3 maandelijkse controle en bij andere ziekenhuizen houdt men het alleen bij een gesprek. Wat is Uw mening hierover en wat is het beleid van het UMC?
Bedankt voor Uw antwoord.
Laatst bewerkt: 27/06/2018 - 15:22

Beste Piet

Landelijk zijn er goede afspraken over hoe te handelen bij de behandeling van patiënten met slokdarmkanker. Er wordt gewerkt aan de hand van een richtlijn. Deze is opgesteld aan de hand van de meest recente wetenschappelijke inzichten. Die worden door een werkgroep vertaald naar behandel adviezen en aan de beroepsverenigingen van medisch en verpleegkundig specialisten voorgelegd ter goedkeuring.

In deze richtlijn , die dus door alle betrokken beroepsverenigingen is goed gekeurd is afgesproken dat er geen aanwijzingen zijn dat " standaard maken van beeldvorming ( scans maken_) zinvol is. Er wordt vanuit gegaan dat het behandelteam bij de individuele behandeling beoordeelt of bij een specifieke patiënt beeldvorming, en zo ja welke soort beeldvorming dan, zinvol is.

Concreet gebeurt er i.p. alleen beeldvorming bij niet goed te verklaren klachten.

Laatst bewerkt: 25/06/2018 - 11:56
Bedankt voor dit antwoord. Probleem vindt ik echter dat wanneer er aanwijzingen cq klachten komen de tumoren al in een ver stadium zijn. Toen ik slokdarmkanker bleek te hebben had ik in het begin ook geen klachten. Die kwamen pas in een later stadium en toen waren er bv al uitzaaiingen naar de lymfeklieren. Gelukkig konden deze ook verwijderd worden. Dus m.i. kan een periodieke scan geen kwaad.
Laatst bewerkt: 27/06/2018 - 15:22
Geachte heer,
Mijn man heeft maagkanker, linitis plastica en zal als alles goed gaat een totale maagresectie krijgen.
omdat de kanker ook ver in de slokdarm zit zal deze ook verwijderd moeten worden. Er zal dan een stuk dikke darm gebruikt worden om het restant van de slokdarm te verbinden met de dunne darm.
het schijnt dat deze operatie slechts 10 tot 12 keer per jaar in Nederland uitgevoerd wordt.
In welk ziekenhuis wordt deze operatie het vaakst en het best gedaan en hoe gaat het straks met eten , zonder slokdarm en zonder maag?

Laatst bewerkt: 27/06/2018 - 15:22

l.s.

Een vervanging van slokdarm en maag tegelijk komt inderdaad weinig voor. Het UMCUtrecht en UMC Amsterdam ( voorheen AMC ) zijn de ziekenhuizen waar dit het meest gebeurt.

Het eten en drinken zal opnieuw moeten worden geleerd. Niet qua slikken, maar wel wat betreft de hoeveelheden, frequentie en type / substantie van eten en drinken. Het is erg persoonlijk hoe het lichaam reageert op dit type reconstructie. Zo krijgt u bijvoorbeeld niet echt dieet restricties opgelegd maar zal er in de praktijk wel blijken dat bepaalde vormen van eten en drinken heel goed "vallen" en andere helemaal niet. Het zou kunnen helpen om hier een beeld van te krijgen door eens met een ervaringsdeskundige te praten over het leven met een zogenaamd coloninterponaat. De patiëntenvereniging spks kan u hierbij verder helpen.

Laatst bewerkt: 27/06/2018 - 15:22

Beste Joke

Het is moeilijk om in algemene zin te zeggen dat dat zo is. Soms gedragen deze tumoren zich wel agressiever, maar je kunt dat niet helemaal generaliseren. Bij kwaadaardige ziekte wordt daarom gekeken naar verschillende zaken.

Celtype is belangrijk, maar ook het stadium van de ziekte zegt veel over mogelijke behandeling en het effect daarvan.

Laatst bewerkt: 27/06/2018 - 15:22
Goedendag,
Ik ben anderhalf jaar geleden geopereerd waarbij een tumor uit mijn slokdarm verwijderd is en een buismaag gemaakt is. Het herstel is erg goed gegaan. Het enige waar ik nu tegenaan loop is dat ik moet hoesten als ik iets doorslik. Ik heb in het herstelproces regelmatig (35x) een dilatatie gehad en de MDL arts heeft ook aangegeven dat ik tijdens de behandeling moet hoesten. Zelf weet ik dit natuurlijk niet omdat ik onder zeil ben...

De vraag die ik heb is hoe dit kan...wat is de 'verbinding' tussen mijn slokdarm en longen. Waar komt die hoestprikkel vandaan en is er iets aan te doen.

Alvast bedankt voor uw antwoord !


Laatst bewerkt: 27/06/2018 - 15:22

Beste Arjan,


er zijn inderdaad veel mensen die hoestklachten hebben na een buismaagreconstructie. Over het algemeen zien we die klachten in de maanden ! , na operatie langzaamaan verdwijnen. Mochten ze toch hardnekkig blijken ( zoals bij u ) kan het verstandig zijn om eens te kijken naar een onderliggende oorzaak. Zo'n onderzoek kan zijn, kijken in de buismaag zelf ( scopie ) , een slik/ passage foto ( röntgen foto) , maar ook het bekijken van de buismaag ligging / vorm door middel van een scan ( ct scan)

Op deze manier kan de ligging en het functioneren van de buismaag goed beoordeelt worden en kan er een eventuele oorzaak en mogelijk een oplossing gevonden worden.

Laatst bewerkt: 27/06/2018 - 15:22
Ik ben in oktober 2016 geopereerd en buismaag gekregen alles gaat prima gewicht ed blijven goed op peil ook conditie gaat goed krijg iedere 2 maanden een b12 injectie. Het enige probleem is dat ik steeds na het eten veel slijm op boer wat ontzettend vervelend is , ik kan hierdoor ook eens niet uit eten gaan omdat ik telkens naar het toilet moet rennen onder her eten. Zijn hiervoor misschien medicijnen voor om dit te onderdrukken, volgens mijn chirurg kan hij daar niets mee. Vr gr. Willem.
Laatst bewerkt: 13/07/2018 - 17:48

L.s.


passage problemen, al dan niet icm slijm opgeven , kunnen lange tijd na een buismaagreconstructie klachten geven.

Er zijn veel potentiele oorzaken . Veel buismagen ontledigen zich langere tijd vertraagd waardoor er lang eten in buismaag blijft staan. Dit kan weer klachten van opboeren geven. In dit specifiek verhaal lijkt ook het inslikken van lucht ( iedereen slikt lucht in ) voor een probleem te zorgen. Logopedie en of slik advies kan ructus ( zo noemt men dat ) klachten verminderen. Ti

Laatst bewerkt: 12/07/2018 - 15:52
Beste, mijn man heeft 6 maanden geleden een buismaag gekregen. Alles gaat redelijk goed en wij hopen dat we in januari weer naar India kunnen gaan, waar wij elk jaar een maand naar toe gaan. Nu heb ik gelezen dat het gevaar voor bacterie besmetting groter is met de buismaag. Gaat dat om de rand met littekenweefsel of omdat het eten direct in de darm komt? Wat kunnen we daaraan doen en is het dan mogelijk om naar India te gaan, waar de hygiene minder is dan in Europa? Bedankt voor uw antwoord,Adriana

Laatst bewerkt: 28/08/2018 - 06:56

beste dr van Hillegersberg, heeft u mijn vraag gezien? Ik zou nog steeds graag antwoord willen hebben, denk dat de vraag over het hoofd is gezien?

Laatst bewerkt: 08/10/2018 - 11:35

L.s.

 

allereerst excuus voor de vertraagde reactie . Dit bericht is onverhoeds blijven liggen.

 

U kunt  "gewoon" elk land bezoeken dat u wilt.

Vaak gebruiken mensen na een buismaagreconstructie langere tijd maagzuurremmers.

We weten dat  het gebruik van maag zuurremmers een kleine verhoging geeft op de kans op voedsel vergiftiging.

Door de inwendige veranderingen zijn mensen met een buismaagreconstructie  over het algemeen meer gebaat bij een goede uitgebalanceerde intake.

Een reis naar een land met een ander klimaat ( en andere bacterie "flora" ),  en een ander milieu qua hygiëne maakt dat de kans op gastro intestinale  infectie door ander ( onbekend voor ons lichaam )  eten vrij groot is. Dit treft ook reizigers zonder medische voorgeschiedenis. 

Met een buismaag is het moeilijk om aanhoudende  diarree en of braak klachten goed op te vangen en om het aangedane verlies later weer te herstellen.

 

Samenvattend:

reizen kan en mag

attentie voor hygiëne

bereid u voor op mogelijk infectie gevolgen

Medicatie mee? denk aan ORS , anti emetica ,  medicatie tegen diarree. of zelfs eventueel anti biotica etc

 

en goede reis gewenst

Laatst bewerkt: 18/10/2018 - 17:19
Mijn schoonmoeder heeft sinds januari 2018 linitus plastica. Met uitzaaiingen. Toen de maag resectie plaats zou vinden ontdekte ze pas wat het precies was. Ook heeft zij borstkanker. Beiden worden niet behandeld. Ze heeft een week chemo gehad maar dat was niet te doen. Mijn vraag is of de borstkanker de primaire tumor kan zijn. En of dat dan nog andere behandelmogelijkheden zou kunnen op leveren. Ook heeft ze een sonde en sinds 3 weken en stent omdat de maag uitgang dicht kwam te zitten waardoor herplaatsen van de sonde niet meer mogelijk was. Nu heeft ze veel maagpijn. Hebben jullie daar ervaring mee. Ze kan sinds februari niets meer eten.
Laatst bewerkt: 25/08/2018 - 19:18

 DThP1956

 Even voorstellen Dick, man 61, problemen met heesheid. Stem komt niet terug. 

Lang gerookt, 30 jaar. Zeven weken geleden gestopt.  Afgelopen dinsdag 18 september is er in het Medisch Centrum Leeuwarden een derde gedeelte verwijderd van de linker stemband. Mogelijk is het kwaadaardig maar daar gaat het me nu niet om.

Waar het me wèl om gaat is dat ik in het begin na de operatie incidenteel nog redelijk kon praten maar dat mijn stem sinds afgelopen vrijdag uur helemaal weg is. Wie kan me een inschatting geven over de vraag of en wanneer mijn stem weer normaal wordt. Elke info is welkom. Liefst van mensen die het probleem (van vroeger) herkennen.

Alvast bedankt 

Laatst bewerkt: 25/09/2018 - 02:21

Beste DThP-1956, beste Dick,

Je vraag staat nu in de groep Vragen aan professionals Slokdarm- Maagkanker. Ik denk dat je vraag niet op de juiste plek staat. Je vraagt naar ervaringen van anderen en het onderwerp komt niet overeenkomt. Je zou de vraag bijvoorbeeld  in de groep Hoofd- en hals kanker zetten. Daar vind je mogelijk anderen met stemband problematiek. Maar je kunt misschien het beste met je eigen arts even bepreken wat je kunt verwachten (via mailcontact of door iemand anders te laten bellen). 

Veel succes,

 

Hartelijke groet,

Suzanne Drentje

Kanker Informatie Specialist Stichting Kanker.nl

T +31 (0)800 022 6622 (gratis - van maandag t/m vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur)

E infolijn@kanker.nl

Laatst bewerkt: 26/09/2018 - 16:30

Eboum

  • Kind van

25/08/2018 - 19:18

Mijn schoonmoeder heeft sinds januari 2018 linitus plastica. Met uitzaaiingen. Toen de maag resectie plaats zou vinden ontdekte ze pas wat het precies was. Ook heeft zij borstkanker. Beiden worden niet behandeld. Ze heeft een week chemo gehad maar dat was niet te doen. Mijn vraag is of de borstkanker de primaire tumor kan zijn. En of dat dan nog andere behandelmogelijkheden zou kunnen op leveren. Ook heeft ze een sonde en sinds 3 weken en stent omdat de maag uitgang dicht kwam te zitten waardoor herplaatsen van de sonde niet meer mogelijk was. Nu heeft ze veel maagpijn. Hebben jullie daar ervaring mee. Ze kan sinds februari niets meer eten.

Laatst bewerkt: 03/10/2018 - 11:45

Beste Eboum,

Het feit dat er sprake is van twee verschillende soorten kanker wordt door de patholoog anatoom vastgesteld. Onder de microscoop wordt op basis van de weefsel beoordeling dan gezien dat het om verschillende ziektes gaat.

Maagkanker met uitzaaiingen kan gemakkelijk (ernstige) passage klachten geven. Door vernauwing (het betreft een soort passagesysteem), maar ook omdat de werking van de ingewanden überhaupt achteruit gaat. Passage en opname, lees het verdragen van, voeding kan dan in korte tijd verslechteren.

Ook kan de ziekte door de manier van groeien pijnklachten geven. Waar zitten de uitzaaiingen? Geven die dan ook weer pijnprikkeling? Het is een zeer ernstige situatie waarbij meestal vooral geprobeerd wordt om de klachten zoals ze zich voordoen te bestrijden (dit verschilt namelijk per persoon).

Met vriendelijke groet,

Slokdarm- maagkanker team 

UMC Utrecht

Laatst bewerkt: 02/11/2018 - 09:33

De uitzaaiingen zitten in ieder geval in de slokdarm, de dunne darm , de buiholte en de lever.

Maar met sondevoeding funcioneert zijn verder nu nog prima. Ook heeft ze nauwelijks pijnklachten ( of wil ze er niet van weten?).

 

Laatst bewerkt: 05/11/2018 - 16:07

Geachte hr Eboum,

 

uitzaaiingen van kanker geven  aan dat de ziekte dus op meerdere plaatsen van het lichaam actief is. Afhankelijk van de plek kunnen deze uitzaaiingen dan meer of minder klachten geven. Het is belangrijk om , op basis van de beeldvorming, in te schatten welke klachten men kan verwachten zodat je daar snel op in kunt spelen.  Het blijft heel persoonlijk hoeveel last men van uitgezaaide ziekte heeft maar zeker is dat dit het lichaam zeer veel energie kost. Als de balans tussen energie aanbod ( (sonde )  voeding ) en energie verbruik verstoord blijft zal het gewicht afnemen en wordt het lichaam nog weer meer vatbaar voor klachten.   het blijft belangrijk om te proberen hierin een beetje vooruit te denken over mogelijk verloop. Zo kan vaak vermeden worden dat ad hoc situaties ontstaan die voor stress en extra belasting kunnen zorgen.

Laatst bewerkt: 15/11/2018 - 18:29

Dat begrijp ik. Maar hoe moeten we vooruitkijken? Ze is niet meer onder controle. Aan welke soorten complicaties zou u denken? 

Laatst bewerkt: 10/12/2018 - 07:58

Geachte heer van Hillegersberg,

bij mij is slokdarmkanker geconstateerd. De arts gaat voor een curatieve behandeling (chemo radio therapie en operatie), ik las echter ook iets over een endoscopische behandeling. De tumor zit er nog niet lang en heeft weinig volume (wel 4 cm lang). Ik wil graag weten of en in welk ziekenhuis een endoscopische behandeling mogelijk is. Ik kwam het AMC tegen, maar zijn er meer ziekenhuizen die dit doen? En zou dit nog kunnen bij een tumor die er een paar maanden zit (gesteld dat deze nog niet ingegroeid is.

Hartelijk dank voor de reactie en groet,

Kees

Laatst bewerkt: 17/10/2018 - 11:07

Beste Kees,

Er kan middels een kijkonderzoek ( scopie), en met behulp van beeldvorming ( c.t. scan),   beoordeelt worden of endoscopische behandeling een optie is. Dit is meestal duidelijk. Mocht er twijfel over bestaan zou een herhaling van het kijkonderzoek, door een expert in endoscopische behandeling van slokdarm kanker,  plaats kunnen vinden.  Er zijn diverse expertcentra die dit kunnen. Het is belangrijk om met uw behandelteam te bespreken of er twijfel is over het stadium van de ziekte. In hoeverre is er betrokkenheid van de verschillende lagen weefsel waaruit de slokdarm is opgebouwd ?

In hoeverre zijn er lymfeklieren verdacht voor betrokkenheid bij de ziekte? Zoals eerder benoemd is dit op basis van het kijkonderzoek en de scan vaak duidelijk.

 

Met vriendelijke groet,

Slokdarm - Maagkanker team

UMC Utrecht

Laatst bewerkt: 02/11/2018 - 09:24

Geachte,

Vorig jaar is bij mij een tumor van 2 cm ontdekt onder het klepje overgang slokdarm-maag.

3 chemo’s en een totale maagresectie heb ik ondergaan. De laatste 3 chemo’s kon ik niet ondergaan vanwege zwakte (ik was inmiddels in hele korte tijd ook 25 kilo afgevallen).

De oncoloog liet weten dat de chemo’s hun werk niet hadden gedaan.

Gelukkig zijn van de 23 verwijderde lymfeklieren geen enkele aangetast.

Het vervelendste echter vind ik de controles.

Geen scans, alleen een cea waarde in het bloed. Ik had voor mijn maagkanker geen klachten. (Zat gewoon op gewicht, was actief, geen pijn etc etc).

Ik ben een jonge moeder van 45 jaar en had een actief leven.

Heb ik recht op het eisen van een scan? Het hoeft echt niet elk half jaar, maar elke 2 jaar misschien?

Ik hoor het graag!

 

Mvg,

Esther

 

 

Laatst bewerkt: 05/11/2018 - 10:17

Geachte Esther,

 

uw vraag is heel begrijpelijk. Het is een heel natuurlijke reactie om te zoeken naar zo veel mogelijk zekerheid.

het scannen na grote operatieve behandelingen als maag en slokdarmkanker operaties wordt niet "standaard" gedaan. Er wordt eigenlijk vanuit gegaan dat er een curatieve ( behandeling met genezende intentie )  behandeling is gegeven,  en dat er pas weer reden is voor onderzoek bij specifieke klachten.

Er wordt o.a. wel gezegd dat een scan zonder specifieke reden voor "schijnveiligheid" , ( want het is een moment opname),  kan zorgen.

Ook kan er op een scan een toevalsbevinding zijn die voor veel onrust én noodzaak tot nader onderzoek zorgt, en waar dan uiteindelijk niets uit komt.

Als laatste is de redenering dat een scan verder geen behandel consequenties heeft. Als er op een scan terugkeer van ziekte zou blijken , moet je dan toch niet pas gaan behandelen als de ziekte klachten veroorzaakt? Dus wat heeft eerder scannen dan voor zin ?

het is denk ik goed al deze punten met uw behandelaren te bespreken.

Zo lijkt  bijvoorbeeld het inzicht om pas te gaan behandelen als de ziekte klachten geeft langzaamaan wat te verschuiven. Uw oncoloog kan hier het beste antwoord opgeven. Hoe is dat voor uw situatie?

En kan uw onzekerheid zo groot worden / zijn  dat dit een scan ( al is het dan een moment opname ) rechtvaardigt ? Of is het juist verstandiger om te zoeken naar andere handvatten om om te leren gaan met de onzekerheid die bezit van je kan nemen , na zo'n belastende behandeling als deze ?.

een open en eerlijk gesprek over de voors en tegens is een belangrijk begin

 

Laatst bewerkt: 15/11/2018 - 18:50

Hallo,

Ik heb een vraag en dat gaat over mijn man.

Hij heeft in oktober 2016 slokdarmkanker gekregen en heeft bestraling,chemo en een buismaag gekregen.

Sinds dag 1 van de operatie is hij misselijk in de nacht en ochtend de eerste maanden ook met heel veel overgeven,hij heeft hiervoor medicijnen sinds de operatie in februari 2017 ondansetron,primperan,pantoprazol,die neemt hij sinds die tijd dagelijks in ondanks dat nog misselijk.

er is al een scan gemaakt waar geen rare dingen op te zien zijn

ook een bloedonderzoek kon geen Helicobacter bacterie ontdekken.

Nu heeft hij laatst een galblaasontsteking gekregen dus de galblaas eruit gehaald hij moest beginnen met antibiotica en het was voor hem een verademing de misselijkheid verdween maar na 3 keer antibiotica hield het op want ja dat mag je niet te lang gebruiken maar ja wij weten nu dat er iets in zit wat werkt voor de misselijkheid.

Dus onze vraag hebben jullie enig idee wat de oplossing kan zijn hiervoor of wat zijn jullie ervaringen hiermee?

Alvast bedankt

Petra.

Laatst bewerkt: 19/11/2018 - 16:41

Beste Petra,

ziekte aan en behandeling van "de ingewanden " geven helaas vaak misselijkheidsklachten. Veelal verdwijnen deze als de oorzaak van het probleem is gevonden en behandeld.

de vraag is of de oorzaak goed te achterhalen valt.

Zoals u  aangeeft ontstond  de misselijkheid na de buismaagoperatie. Daarvan kun je dan denken dat het te maken heeft met de narcose waar veel mensen misselijk van zijn. Na langere tijd aanhouden van de klachten kun je ook nog aan bijwerking van ander medicatie denken ( bijv morfine ) . Een volgende stap kan zijn dat het ligt aan de gehele reconstructie en hoe het lichaam van uw man hier op reageert. Ontledigt de buismaag zich wel goed? Is de prikkeling op de dunne darm dusdanig dat misselijkheid optreedt?

Soms is het ook zo dat mensen zo vaak,  en of langdurig,  misselijk zijn dat er psychisch component gaat meespelen ( "ik wordt al misselijk als ik er aan denk.. ") 

Omdat u aangeeft dat de anti biotica kuur de misselijkheid weg nam zou je kunnen bedenken dat dit komt omdat dit de passage prikkelde  / verbeterde. 

Er zijn mensen met een buismaag die als prokineticum  erytromycine ( is ook een anti bioticum ) gebruiken . Zo helpen zij hun maagdarmstelsel  met passage. En dat verminderd of voorkomt dan weer misselijkheid klachten of een vol gevoel.

 

het lijkt dus de moeite waard dit eens te proberen.

Soms echter lukt het,  door het complex aan , mogelijke , oorzaken ook niet om precies de oorzaak te achterhalen en te behandelen.

Laatst bewerkt: 03/12/2018 - 16:44

Beste heer Van Hillegersberg,

Bij mijn moeder had een plaveilcel tumor hoog in de slokdarm. Vanwege de plaats niet operabel, dus behandelt met chemo en radiotherapie. Kwam in aanmerking voor een hoge dosis bestraling (Art-deco studie). Behandeling is eind augustus afgesloten met succesvol resultaat, namelijk geen tumorcellen meer zichtbaar.

Probleem is nu dat (waarschijnlijk) door de hoge dosis bestraling ongeveer 5 cm van de slokdarm is afgesloten. Dus niet kunnen eten, drinken, slikken en veel speekselvorming dus de hele dag spugen in een bakje. Voor mijn moeder een enorme aantasting van haar kwaliteit van leven.

Deze week is er zowel mbv scopie bovenlangs als onderlangs (door opening buiksonde) gekeken naar mogelijke opening om op te kunnen rekken. Zonder resultaat, lijkt helemaal verkleeft. De arts weet het even niet meer, heeft hier nog nooit van gehoord en denkt na over een vervolg. Toch wil ik ook graag meerdere meningen / opties verkennen. Heeft u een idee of weet u een expert die we kunnen raadplegen ?

De vraag is inmiddels “opgelost”. Gisteren hebben ze het nog een keer geprobeerd. De internist is de held in het verhaal. Het is gelukt om door de verkleving heen te gaan. We zijn heel blij !

Laatst bewerkt: 11/12/2018 - 07:55

Geachte Her van Hilligersberg, 

ik heb dikkedarmkanker gehad, met een platte tumor van 5,8 cm, ze hebben een stukje darm van 19 cm verwijderd, na een jaar weer onderzoek gehad en daarbij de: CONCLUSIE: Slijmvliesbiopten sigmoid: tubulair adenoom met laaggradige dysplasie.  

nu heb ik ook last van Slokkdarmspasme en Passageklachten, nu is mijn vraag is er een mogelijkheid dat de laaggradige dysplasies de kans op Slokdarmkanker vergroot?

u dankend voor de door u te nemen moeite in deze, verblijf ik met vriendelijke groet,

hoogachtend,

J. Ger van den Hurk

 

 

 

Laatst bewerkt: 08/12/2018 - 22:20