Over mij

Bij mij werd prostaatkanker vastgesteld. Na een verhoogde PSA waarde en een biopsie waarbij men 11 stukjes weefsel weggenomen heeft volgde het nieuws. Er werden kankercellen aangetroffen in de ene helft van mijn prostaat. Ik kon kiezen tussen prostaat laten weghalen of bestraling. Ik koos voor de bestraling. 

Bestraling gekregen uitwendig in combinatie met hormoontherapie. De vragen die ik het meeste had heb ik niet gesteld, of heb ik geen uitleg gehad vooraf. Nu blijkt dat de hormoontherapie een soort van medische castratie is.  Dat dit een grote invloed zou hebben op mijn seksleven heb ik pas achteraf vernomen.
 

Van de bestraling zelf heb ik maar tijdelijk ongemak gehad, 2 weken na de bestraling. Maar de hormoontherapie zal mij 2 jaar in de ban houden.In totaal 4 spuiten met een werking van 6 maand per spuit. Dat heb ik graag vooraf vernomen. De behandelende specialisten hebben mij niets verteld over de bijwerkingen, ik kreeg 2 folders in mijn handen gestopt een daarmee moest ik het redden. Als specialisten er niet kunnen over praten hoe moet ik als patiënt erover kunnen praten. 

Door de bestraling worden de kankercellen vernietigd maar ook het weefsel van mijn prostaat. Door de hormoontherapie zit ik in de menopauze met opvliegers, overmatig zweten, zeer prikkelbaar zijn, en blijkbaar ook veel  mondiger. Ik geef impulsief mijn mening zonder na te denken, waardoor ik verschillende mensen rondom mij gekwetst heb.  Ik hen hen reeds verteld dat dit door de hormoontherapie komt, maar dat is men blijkbaar snel vergeten. Daardoor kom ik in conflict met mijn dierbaren.

Iemand zei mij ‘ik herken jou niet meer, jij bent zo veranderd’ . Maar mijn lichaam is ook veranderd door die kanker, en zal nooit meer worden zoals voorheen. Dat zal ikzelf en iedereen rondom mij moeten aanvaarden. Sommige dierbaren hebben het daar nog moeilijker mee dan ikzelf. 
Maar in deze tijden leer je je echte vrienden kennen. Dat zijn diegenen bij wie je verhaal kwijt kan, dat zijn diegenen die luisteren. Dat zijn diegenen die aanvaarden dat die verdomde kanker jou veranderd heeft. Dat zijn diegenen die aanvaarden dat ik nog twee jaar moet vechten tegen die demonen  van mijn hormoontherapie. Ik dank allen die willen luisteren en dat samen met mij willen aanvaarden.