Een behandeling kiezen of juist niet... hoe doe je dat?

Je weet net dat je kanker hebt en moet dan kiezen uit 2 behandelingen. Of je bent al behandeld voor kanker en staat opnieuw voor een behandelkeuze. Omdat een eerdere behandeling niet werkt of omdat de kanker is teruggekomen. Wat doe je dan? En hoe maak je een keuze?

Bij de Infolijn krijgen we steeds vaker dit soort vragen. Mensen vragen zich bijvoorbeeld af:

  • Wat moet ik kiezen?
  • Hoe kan ik zelf een keuze maken?
  • Hoe weet ik of ik de juiste keuze maak?
  • Word ik erg ziek van de behandeling?  
  • Wil ik eigenlijk (nog) wel behandeld worden?

Wat kan helpen als je voor een keuze staat?

Zorg dat je zo veel mogelijk informatie krijgt van je arts
Allereerst: zorg dat je goede informatie krijgt van je behandelend arts. Vraag waar de behandeling uit bestaat. Heeft de behandeling meerdere onderdelen? Moet je al deze onderdelen volgen? Wat is het verschil tussen de behandelingen? Welke bijwerkingen kun je verwachten? Wat is er bekend over de gevolgen op lange termijn?

Neem de tijd (als dat kan)
Vraag ook hoelang je de tijd hebt om je keuze te maken. Misschien heb je een tweede gesprek nodig met je arts om tot een keuze te komen. Vraag dan of dat mogelijk is. Vaak heb je wel even tijd om goed na te denken over wat je wilt. Gebruik die tijd. Het is belangrijk dat je achter je keuze staat.   

Neem het gesprek met je arts op
Een tip is om het gesprek met je arts op te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met de App Gesprekshulp bij kanker. Hiermee kun je je gesprek(ken) voorbereiden. Er staan voorbeeldvragen in en je kunt je eigen vragen toevoegen. Met de opnameknop neem je het gesprek op, zodat je het later kunt terugluisteren, bijvoorbeeld met je naasten.

Gebruik de keuzehulp (als dat kan)
Soms kun je gebruik maken van een keuzehulp, bijvoorbeeld als je na een operatie voor borstkanker moet kiezen of je nog een aanvullende behandeling wit. Ook voor prostaatkanker zijn diverse keuzehulpen beschikbaar. Vraag je arts of er voor jouw situatie een keuzehulp van toepassing is. De keuzehulpen vind je op kanker.nl.

Praat erover
Verder is het belangrijk te praten met je partner, familie en/of met een goede vriend(in). Vertel voor wat voor keuze je staat en wat je belangrijk vindt.

Je kunt ook contact opnemen met de Infolijn via telefoon, chat of mail. We kunnen je bijvoorbeeld helpen met welke vragen je kunt stellen aan de arts.

Misschien wil je wel met lotgenoten praten die ook voor zo’n keuze hebben gestaan. Dan kun je  ervaringen uitwisselen in een van de gespreksgroepen op kanker.nl, of via een van de  patiëntenorganisaties.                                                                                                                       

Moet je eigenlijk altijd ja zeggen tegen een behandeling?
Nee, dat hoeft niet. Je hebt altijd de keuze om niet behandeld te worden of om te stoppen met behandelen.

En voorbeeld uit de praktijk van onze voorlichter Suzanne: “Ik sprak een vrouw die absoluut geen chemo wilde na haar operatie. Doel van de chemo was om de kans op terugkeer van kanker te verkleinen. Maar ze was bang voor alle bijwerkingen en de gevolgen op lange termijn. Ze had verschillende voorbeelden van mensen in haar omgeving die nog dagelijks last hadden van de gevolgen van de behandeling zoals neuropathie, vermoeidheid, geheugenproblemen en daardoor problemen op het werk. Dat wilde ze echt niet. Ze ging voor kwaliteit. Ze had het uitgebreid met haar arts besproken en was helder in haar besluit. Haar keuze werd ook gerespecteerd.

Stoppen met behandelen
Ook als je al veel behandelingen hebt ondergaan, kan er een moment komen dat je twijfelt of je nog wel door wil gaan. Het kan steeds zwaarder worden om naar het ziekenhuis te moeten gaan. Behandelingen zijn vaak zwaar, intensief en kosten veel energie. Je kunt veel last bijwerkingen hebben waardoor kwaliteit van leven steeds meer in het gedrang komt. Dit kan je doen besluiten om te stoppen met een behandeling. Dat mag. Het gaat erom waar jij je het beste bij voelt.

Wil je meer hierover lezen? Kijk dan hier en lees ook verhalen van anderen die voor een keuze stonden in hun behandeltraject.