Chemo 1

The bitch has arrived..

Op facebook omschrijf ik mijn chemotraject als een nare tante die een tijdje komt logeren. Zij gaat hier de boel verbouwen. Ik kan haar niet weigeren, stoppen, moet het ondergaan. Mij helpt deze metafoor om om te gaan met deze nare periode in mijn leven.

Vanmorgen om 10.00 met papa richting oncologie gegaan. Daar kreeg ik mijn eigen luxe stoel. Een (best pijnlijk) infuus werd gezet in mijn rechterarm (achteraf erg onhandig, maar had nog last van linkerarm vanwege griepspuit gisteren, dus dan maar rechts). Daarna kreeg ik 5 zakjes vocht, respectievelijk een middel tegen misselijkheid, een middel tegen allergische reacties, Taxol (chemo), carboplatine (chemo) en een spoelmiddel. In totaal ca 2 liter vocht. Moest dus nogal eens de stroom afkoppelen en met stellage en al naar het toilet.  Halverwege de ochtend ging papa naar huis en wisselde mama af. Tussendoor kregen we eiwitverrijkte hapjes, drinken en een heerlijk Marokkaans stoofpotje bij de lunch. Er werd goed voor ons gezorgd. Of ik wat merkte van het toedienen van chemo? Er zit alcohol in en dat voelde ik wel. Ook werd ik duf/moe, kreeg een droge mond en keelpijn. Ook last van opvliegers en soms wat vage misselijkheid.
Rond 16.00 was ik eindelijk klaar. 

Thuis lekker op de bank gaan liggen, Videoland aangezet en 10 minuten later in slaap gevallen. Flink misselijk en met een luid rommelende buik wakker geworden. Gelukkig zakte de misselijkheid wat na het innemen van mijn medicijnen en wat eten. 
Volgens de oncologisch verpleegkundige zijn de eerste 5 dagen het ergst voor wat betreft de misselijkheid. Ik heb daar medicijnen voor en moet zorgen dat mijn maag vol blijft. Na deze periode volgt een dip (o.a. vermoeidheid, droge huid, dunner en minder wordend haar). Als het goed is voel ik me de derde week weer wat beter. En dan begint het hele circus opnieuw.
Tja, nu maar even afwachten hoe de komende dagen gaan verlopen.

2 reacties

De eerste van de 4 gehad Bianca. Deze kun je al vast afstropen. Hopelijk gaan de bijwerkingen meevallen. Warme groet Dasje 🍀🍀🍀

Laatst bewerkt: 24/10/2019 - 23:13

Het raakt me je te zien, zo in deze omstandigheden. Gelukkig is het gebeurd, de eerste keer kan je afstrepen. Nu zit je in een traject met je ‘tante’, die je uiteindelijk een schop onder haar kont kan geven omdat het traject erop zit. Hopelijk gaat de tijd snel voorbij. Ik merk dat, nu ik er midden in zit, de tijd sneller gaat dan toen ik nog met alle vooronderzoeken bezig was. Dat geeft mij hoop, de berg is (soms) te overzien. Ik wens je naar omstandigheden een goede dag toe en hoop dat de bijwerkingen niet op jou van toepassing zijn! Lieve groeten.

Laatst bewerkt: 25/10/2019 - 09:34