Nieuwe ontwikkelingen maatschappelijk belang

In mijn vorige blok heb ik geprobeerd uitleg te geven hoe het mij is vergaan voor,tijdens en na de behandelingen van slokdarm kanker. Hoe belangrijk het soms kan zijn om eens een inloophuis te bezoeken of een voorlichting avond bij te wonen. Het hoeft niet altijd over kanker te zijn maar soms loop je ergens tegen aan waarvan je denkt van ja het simpel , ook simpel toe te passen maar is het ook bekend . Nee dus ! Het is voor mij de rede om het onder de aandacht te brengen.

Mensen die werkzaam zijn in de hulpverlening, zorg, BHV,er zijn of vrijwillig EHBO ,weten allemaal ( ) wat te doen met een slachtoffer met ademhaling ,verstikking problemen. Nu zijn er al jaren diverse hulpmiddelen dat een persoon kan beademen zonder direct contact te hebben met het slachtoffer. Het ambu-mondkapje is er een van waarbij je in geval van nood gelijk mond op mond beademing kan toepassen tot er deskundig hulp aanwezig is.Na zeggen komt het niet of nauwelijks voor maar goed nu tref je iemand aan met dit probleem en je moet gaan beademen . Indien bekend/geleerd pak je het mondkapje en gaat beademen alleen tref je nu een persoon aan met een hals stoma. Het kan tijdelijk maar ook mensen die ( getracheo/laryngemeerd ) zijn.Je hebt de neiging het bekende kapje te grijpen. FOUT dus. mond tot mond gaat bij deze personen niet en zal via de hals moeten.
Bekend bij het ambulance personeel ....Ja .Eerste hulpverlening nee en dan heb ik het over brandweer,politie en andere zorg/hulpverleners. Nu is er al een ( tijdje ) een speciaal kapje waar je mond/hals beademing kan toepassen. De meeste lotgenoten weten dit niet (vandaar even onder de aandacht) en kunnen dit misschien kosteloos aanvragen bij je eigen toelevering bedrijf van je medische spullen. Alleen mensen met een hals stoma komen hier in voor in aanmerking en buiten de ambulance is dit hulpmiddel "niet" aanwezig bij eerste hulpvoertuigen.Het stelt niets voor en ik heb een tasje gekregen met een kapje, gebruik aanwijzing met ander kleine hulpmiddelen. Ik heb zelf een aantal veiligheid regio,s bezocht en ook reddingbrigade,s en is niet bekend terwijl het zo simpel en zeer belangrijk is. Met mond tot mond met of zonder kapje blaas je alleen de maag op met alle schadelijke gevolgen van dien.

Het is geen reclame vandaar noem ik ook geen namen van toelevering bedrijven en breng het alleen maar onder de aandacht. Doe je voordeel ermee en geef het door aan familie en thuishulp.


2 reacties

Zijn er meerdere leveranciers voor deze oplossing of is dit de enige Japio? Als het de enige is mag je de naam best vermelden. Ik heb zeker interesse, want ik heb ook een halsstoma
Laatst bewerkt: 06/06/2018 - 13:07
Ha die John. Je hoor mij niet zeggen dat er meerdere leveranciers zijn en het is het zelfde als het Ambu-kapje ,het is maar net welk toelevering bedrijf het in zijn bestand heeft. Nu loop ik zelf ook al jaren mee bij de eerste hulpverlening en weet dat elke eerste hulp dienstverlener zijn eigen protocol en zeker bij ons op zee. Zelf had ik er wel eens van gehoord maar nooit gezien.Waar het mij eigenlijk over gaat dat dit een hulpstuk is voor mensen die direct moeten en kunnen handelen als het misgaat.Dat zijn niet alleen de hulpdiensten, vergeet de familie,thuiszorg en d.i.v omstanders niet. Het kan iedereen overkomen.Vandaar dat ik het in maatschappelijk belang onder de aandacht wil brengen en zeker mensen zoals wij met een hals stoma. Tijdens het bijwonen van een Atos-Madical  voorlichting avond  voor getrachio/Gelarymeerden, werd dit besproken.Iedere genodigde kreeg er als dank er een mee. Het zal wel zet zo zijn als met de AED duurt even en hangt nu bijna overal. 

Baad het niet schaad het Grt Jaap
Laatst bewerkt: 09/06/2018 - 10:43